Změna pro kuřáky bez ohně. Místo tabáku jiné alternativy

4. dubna 2024

foto: Jan Hrdý

Philip Morris začíná nabízet uživatelům zařízení IQOS nové náplně, ve kterých už není tabák. Česko je jednou z prvních zemí, ve kterých tento nový produkt zavádí. Podle představitelů firmy se tak rozšíří nabídka pro ty, kdo chtějí opustit klasické cigarety.

Před deseti lety, v roce 2014, přišel tabákový gigant Philip Morris na světový trh se zařízením IQOS, které nabídlo kuřákům alternativu ke klasickým cigaretám – namísto spalování tabáku jen jeho zahřívání. Důvod byl zřejmý, šlo o zachování požitku zákazníků a pokus o eliminaci některých zdravotních rizik.

Při vysoké teplotě se z tabáku uvolňuje nikotin, což je ta látka, která způsobuje uživatelům příjemné pocity a kvůli níž zřejmě valná většina u kouření dlouhodobě zůstává či zůstávala. Když tabák a tenký papírek, který ho v cigaretách obepíná, hoří, vzniká určité množství dehtu a dalších nebezpečných zplodin způsobených právě spalováním. Pokud se tabák „jen zahřívá“, část těchto zdravotních rizik to podle producentů zahřívacích zařízení eliminuje. Proto s konceptem zahřívaného tabáku přišla většina z významných světových gigantů v tomto oboru. Philip Morris má svůj IQOS, British American Tobacco zařízení jménem glo a Imperial Brands zase Pulze. Podobné koncepty mají i další, na evropském trhu menší, hráči.

Koncern Philip Morris, který je s Českem spjat už více než třicet let – od doby, kdy koupil tehdy ještě monopolního výrobce cigaret, podnik Tabák Kutná Hora – přivedl IQOS na český trh v roce 2017. Podle údajů firmy bylo v roce 2023 v Česku a na Slovensku dohromady více než půl milionu uživatelů, kteří opustili kouření klasických cigaret a přešli k IQOS.

Až dosud byly náplně do přístrojů IQOS postaveny na tabákové bázi. Tyčinky, které si uživatelé do svých přístrojů vkládají, obsahují různé kombinace tabáku a dalších ingrediencí.

Nyní si budou moci uživatelé těchto přístrojů, konkrétně prémiové řady IQOS ILUMA, zvolit i náplně zcela bez tabáku. Místo něj bude základem náplní kombinace řady jiných rostlin. Na českém trhu jsou v první fázi k dispozici dvě varianty: LEVIA Island Beat a LEVIA Electro Rouge. „Vnímáme alternativní bezdýmné produkty jako příležitost vedoucí ke snížení počtu kuřáků. Podle zpětné vazby od spotřebitelů je k takovému rozhodnutí silnou motivací i široká nabídka variant a příchutí. Mám proto radost, že právě našim českým zákazníkům nabízíme nikotinové náplně bez tabáku LEVIA jako jedněm z prvních na světě,“ říká Andrea Gontkovičová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris pro Česko a Slovensko.

Podpořte Reportér sdílením článku