Úspory na stáří

Penze ochutil DIP. Průvodce pro budoucí důchodce, jak nejvýhodněji střádat

Post Image

Penze ochutil DIP. Průvodce pro budoucí důchodce, jak nejvýhodněji střádat

Play icon
32 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

V detektivkách se to hlavní většinou odhaluje až na samém konci, my s tím můžeme klidně začít. I tak se ale v popisu všech zákoutí státní podpory a daňových úlev dostaneme ke spoustě drobných či větších zápletek a zvratů. Proto se vyplatí dočíst článek až do konce – dozvíte se, co je a jak funguje DIP, jak přecházet mezi typy penzijních fondů a spoustu dalších užitečných informací.

To nejpodstatnější sdělení lze říct hned v prvních větách. Pokud si můžete ukládat na stáří 5 700 korun měsíčně, dokážete získat maximum z kombinace státní podpory a daňových úlev. Máte hned několik možností, jak si tenhle model „podpory od eráru“ nastavit. Je to výsledek nových zákonných úprav, z nichž část už platí od ledna a další část bude platná od července. 

Pokud je vám padesát pět let a méně, měli byste rychle zvážit, co ještě dovedete na stáří naspořit, protože až začne na sklonku třicátých let chodit do penze silná generace takzvaných Husákových dětí, ocitne se průběžný důchodový systém pod velkým tlakem. A bude pod ním nejméně dalších patnáct až dvacet let, než podstatná část těchto silných ročníků zemře. (To ukládání na důchod je samozřejmě rozumné i po 55. roce, jen už se toho nenakumuluje tolik a jedna z výhod je pro starší omezena, o čemž ještě bude řeč).

Při využití optimální měsíční částky 5 700 Kč – což představuje 68 400 Kč ročně – budou moci lidé získat každý rok na kombinaci státního příspěvku a daňové úlevy celkem 11 280 korun. 

Přečtěte si také

Co vše je nové

Pojďme si nejprve shrnout ty nejpodstatnější novinky oficiálním slovníkem, který později vysvětlíme – a za kterým se do značné míry ukrývá, jak se kdo bude mít ve stáří. Daňový odpočet spoření na důchod zůstal stejný, ale rozšířily se možnosti jeho využití. 

Vznikl nový nástroj na uplatnění odpočtu pod zkratkou DIP – dlouhodobý investiční produkt. Změnila se pravidla pro příspěvky zaměstnavatelů a jejich zdanění. Penzijní společnosti dostaly širší možnost investování.  Změnily se podmínky, za kterých se peníze z „penzijka“ vyplácejí. Usnadnil se přechod ze starších typů fondů k novějším (rozdíl mezi nimi ještě zmíníme), lidé také mohou mít smlouvy v obou typech zároveň. 

To vše již platí od prvního ledna a záhy si jednotlivé body podrobněji probereme.

Podpořte Reportér sdílením článku