Kam jezdila císařovna Sissi pro krásu

4. března 2024

foto: Hotel Royal Palace

Minerální prameny na pití, koupání v bazénech s léčivou termální vodou, vířivky, masáže, lázeňské procedury, lyžování, kola, brusle, výlety za historií, túry... Za touhle nabídkou přitom nemusíte moc daleko, stačí zajet na Slovensko do Turčianských Teplic.

Vlézt si po celodenním lyžování do 40 stupňů teplého termálního bazénku je balzám na tělo a duši. A navíc léčivý. Patnáct minut se prohříváte a pak fičíte na masáž. Thajskou, podvodní, relaxační, zdravotní… Nebo je libo zábal? Můžete si dát parafín i bahno. Skoro ráj.

Dovolená, kde si odpočinete, zasportujete, zalenošíte i pochutnáte, může trvat jenom dva dny. I když aspoň tři byste si mohli dopřát. Přesně na tak dlouho jsme vyrazili na Slovensko.

Po zhruba pěti hodinách cesty jsme byli v cíli. Museli jsme ale ještě připočítat krátkou neplánovanou zastávku po cestě v obci Čičmany, cíli milovníků folklóru. Ručně malované drevenice jsou památkově chráněné a stojí za zdržení. „Pokud byste chtěli absolvovat podrobnější prohlídku skanzenu, naplánujte si zastávku na víkend,“ radí Marta Kučerová ze Slovakia Travel. Teď mimo sezonu jsou muzeum a vybrané chalupy přístupné jen ve dnech volna.

Turci, nebo tuři?

A pak už jsme spěchali do jedněch z nejstarších termálních lázní na Slovensku. Jejich historie totiž sahá až do konce třináctého století (1281). Podle některých zdrojů dostalo město svůj název po Turcích, kteří v minulosti město dobyli. Ale podle místních získalo místo název po početných stádech turů, kteří se tady v kopcích kdysi pásli. Vzhledem k tomu, že se nedaleká vesnice jmenuje Diviaky, tedy Divočáci, věřila bych spíš místním.

Příznivé účinky turčianských přírodních minerálních pramenů jsou prý nesporné. Můžete je pít, nebo se v nich koupat. Vyvěrají 56, respektive 34 metrů hluboko a obsahují vápník, hořčík, síran, železo a oxid uhličitý. A tahle kombinace v různé intenzitě pro koupele a pití je prý opravdu zázračná. Pomáhají na zažívací obtíže, ledvinové, močové, gynekologické, neurologické i onkologické problémy, řeší i pohybové trable a také třeba vyčerpání.

Kromě Royal Bath, bazénku s cca 40 stupňů teplou vodou (pohybuje se od 39 do 41 stupňů a je to závislé na momentálních geotermálních podmínkách), který je vyhrazen pro hosty hotelu Royal Palace, ale můžete si tam zaplatit vstup, i pokud bydlíte jinde, si můžete vybírat z dalších pěti termálních bazénů a vířivek v přilehlém Spa & Aquaparku. Tam jsou k dispozici i čtyři různé sauny a dvě páry. Sen milovníků wellnessu. Ta nádhera, když nevíte, jestli máte jít do lesní, finské, infračervené nebo raději bylinkové sauny, či se ještě jednou vyráchat v termální vířivce, sjet si do bazénu toboganem…

Kromě super luxusního hotelu Royal Palace nabízí Turčianské Teplice samozřejmě i cenově přijatelnější možnosti ubytování v hotelích, penzionech či apartmánech, které umožňují různé procedury a lázeňské programy.

Venuše a Sissi

V minulosti oceňovaly příjemně teplou léčivou vodu a minerální prameny i mnohé hlavy pomazané. „Rád sem jezdíval například Zikmund Lucemburský, léčil si tady dnu,“ říká manažerka hotelu Royal Palace Margaréta Saktorová. „V koupelích prý sedával i s korunou na hlavě.“ Do Turce, jak říkají místu zdejší, jezdíval taky Maxmilián Habsburský nebo hraběnka Mária Sečianská, které se pro její krásu přezdívalo Muráňská Venuše. Té právě návštěvy těchto lázní dopomohly k nevídanému půvabu. Další ze slavných návštěvnic byla rakouská císařovna Sissi a ta si, jak je známo, na krásu obzvlášť potrpěla. Po ní je pojmenován i jeden ze čtyř pitných pramenů, které jsou volně přístupné v areálu lázeňského města. Musím konstatovat, že nějakou výraznou změnu vizáže jsem po třech dnech nezaznamenala, ale po popíjení pramenů, ráchání se v teplých bazénech, vyhřívání v saunách a párách jsem se cítila i při sportovním a večerním programu báječně a odpočatě.

Co se dá ještě vidět v okolí

Lyže, nebo kola?

Na procedury a koupání jsme si nechávali odpoledne. Ráno jsme jeden den vyrazili do asi 40 km vzdáleného oblíbeného střediska Martinské hole, neboli Winter Parku Martinky, kde byla sice mlha, z devíti sjezdovek se dalo kvůli nedostatku sněhu jezdit pouze na třech, ale zalyžovali jsme si pěkně. A dokonce jsme se za velmi nízké viditelnosti doplazili až na legendární chatu Javorina (1 412 m) na hřebeni lúčanské Malé Fatry. Odtud jsou normálně překrásné výhledy na okolní pohoří Malé i Velké Fatry, ale pro ty si asi budeme muset přijet znovu. Martinky se pyšní mnoha specifiky. Například se tam lyžuje už 100 let. Od začátku 70. let tam měli první francouzskou pomu, sjezdovky zavírají až o Velikonocích. A mají tam památnou rolbu z roku 1975, která válcovala povrchy na zimní olympiádě v roce 1976 v Innsbrucku. V létě tam můžete vyrazit na ferraty a milovníci adrenalinu si sjedou sedmikilometrovou bikerskou stezku s převýšením 700 metrů.

Druhý den nám počasí sice přálo, ale sníh v areálu Snowland ve Valčianské Dolině (cca 20 km od Turčianských Teplic) byl pouze technický a kvůli slunečním paprskům a téměř 15 stupňům mokrý a těžký. Tak jsme po pár sjezdech sundali lyže a obhlédli tohle rodinné středisko se šesti sjezdovkami pěšky. „Vzhledem k meteorologickým podmínkám začínáme trochu rozšiřovat naše aktivity. Kromě lyžařské sezony si u nás užijete zábavu po celý rok. V nabídce máme kromě ubytování a restaurací i hřiště pro dospělé a děti, mega klouzačky, skákadla. Půjčujeme kola, koloběžky, brusle. V okolí jsou terény ideální na túry, procházky. V umělém jezeře se dá jezdit na kánoi i paddleboardu, takže nuda tu není nikdy,“ nabízí Ladislav Cisárik.

Po návratu z lyžování jsme ještě stihli obhlédnout další tamní zajímavost a tou je třeba lázeňský park a hlavně zelené sochy a speciální zábavné lavičky v něm . A taky jsme spěchali do prodejny sýrových a uzených specialit. Čerstvá brynza, sýrové korbáčky a gúločky stojí za to. Výborné měli i uzeniny. Bez slovenské klobásky jsem se domů vrátit nemohla.

Podpořte Reportér sdílením článku