Oceňovaný tvaroh ze Struh

Státní zemědělský intervenční fond

8. dubna 2024

Advertorial

foto: Anna Grosmanová @foodpioneer

Výroba mléčných produktů v biokvalitě, šetrný chov krav a ekologické pěstování krmiva. Převážně tomu se věnuje farma Struhy rodiny Kojetínových na Písecku. Jejich tvarohové produkty byly už dvakrát oceněny značkou kvality Regionální potravina Jihočeského kraje.

Ke zvířatům měla rodina Kojetínových vždy blízko, ještě před založením vlastní farmy chovali pár ovcí a jalovici. Jejich touhou bylo vybudovat rodinný statek s uzavřeným dvorem, obhospodařovat zhruba 30 hektarů polí, dvacet krav a drobné zvířectvo. Takový sen ale stojí nemalé peníze a těch se v té době nedostávalo. Kojetínovi náhodou narazili na inzerát, který nabízel k prodeji farmu jen 5 kilometrů od jejich původního domku, a naštěstí i na vstřícného majitele, s nímž se dohodli na záloze a dvouletém pronájmu areálu a pozemků. Tehdy bylo na farmě jen pět březích jalovic, dvanáct jalových jalovic, zetor a krmný vůz. Rodině se podařilo farmu odkoupit již po roce tvrdé práce, nastěhovali se do kravína a bez jakýchkoliv zkušeností, s trochou teoretických znalostí, ale s velkým nadšením začali v roce 2010 farmařit sami na sebe.

Ověřeno generacemi

Zariskovat se vyplatilo! Po čtrnácti letech dnes Kojetínovi vlastní 140 krav, konkrétně plemena Brown Swiss a Holštýnky, která se jim za ty roky osvědčila nejvíce. V roce 2015 rozšířili chov skotu o vlastní mlékárnu. „Všechny receptury i postupy jsme si vyvinuli a upravili sami. Nejdříve jsme začali doma experimentovat s výrobou jednoduchých jogurtů a sýrů a následně jsme vybrané recepty dále zdokonalovali,“ vysvětluje Tomáš Kojetín. Aktuálně vyrábějí široké portfolio mléčných produktů. „Naše výrobky jsou poctivé, založené na čistě ruční práci. Pracujeme s postupy naprosto přirozenými, tradičními, které jsou ověřené generacemi. Každý náš výrobek je z čerstvého mléka, mlékárenských kultur a syřidla, jen se liší teploty a upravený, námi vyvinutý technologický postup,“ dodává. 

Jako správná rodinná firma mají práci rozdělenou – Tomáš Kojetín se stará o zvířata i pole a dohlíží  na celou farmu, jeho maminka má na starost vedení mlékárny a receptury, otec pak řeší veškeré obchodní záležitosti, jako jsou objednávky, faktury, ale i plánování rozvozových tras a komunikaci se zákazníky. 

Chutě regionu

V hlavní roli tvaroh

Největší chloubou mlékárny Farma Struhy je dnes především tvaroh a výrobky z něj. „Tvaroh patří u nás v mlékárně mezi nejoblíbenější produkty, a to i v rámci výroby,“ říká s úsměvem farmář. A právě za svůj BIO selský tvaroh měkký získali Kojetínovi v roce 2022 ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje, o rok později pak stejnou značku dostala i jejich BIO pomazánka tvarohová – česnek. „Ziskem ocenění Regionální potravina jsme se přesvědčili, že to, co děláme, děláme dobře,“ konstatuje Tomáš Kojetín.

Plánů do budoucna mají Kojetínovi celou řadu, ale jak sami říkají, všechno nelze zrealizovat tak rychle, jak by si sami přáli. „Nestačí věci jen vymyslet, ale je nutné prověřit správný technologický postup, zaučit personál, vytvořit atraktivní vzhled obalu a výsledný produkt dokázat i dobře prodat.“ 

Pochvala od šéfkuchařů

„Svoji práci máme rádi, i když je to spíše odříkání a dřina, ale ty okamžiky, kdy vám šéfkuchař hosty prověřené restaurace řekne, že to, co děláte, je skvělé, jsou k nezaplacení. Jsme rodinný podnik, a tak se můžeme na sebe vzájemně spolehnout. Zároveň máme skvělý tým lidí, kteří s námi na farmě spolupracují. Prostě i přes občasné zádrhely máme jistotu, že když jde do tuhého, zatáhneme za jeden provaz a z toho průšvihu se společně vyvlíkneme. To nás těší nejvíc,“ svěřuje se Tomáš Kojetín. 


Přihlaste se také a získejte značku Regionální potravina

Patříte mezi producenty či výrobce potravin, máte maximálně 250 zaměstnanců a váš produkt je vyroben převážně z lokálních surovin? Neváhejte a přihlaste se do projektu Regionální potravina, soutěže o národní značku kvality, která vaše podnikání může posunout na novou úroveň.

Ocenění Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství od roku 2010 nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Cílem projektu je nejen vyzdvihnout vynikající lokální  produkty, ale také podpořit udržitelné zemědělství, ochranu životního prostředí a ekonomický rozvoj v regionech České republiky. 

Hlavním motivem výrobců pro získání ocenění je prestiž, neboť značka Regionální potravina je vnímána jako symbol kvality. Rovněž posiluje důvěru u zákazníků, což vede ke zvýšení prodeje a k rozvoji podnikání. A zapojením se do různých marketingových aktivit značka oceněným výrobcům umožňuje být více vidět. Projekt poskytuje také skvělou příležitost k navázání nových kontaktů s dalšími partnery v potravinářském průmyslu. Všechny tyto výhody jsou navíc bez jakýchkoliv nákladů, celý proces administrace a získání značky je zcela zdarma.

Pro přihlášení stačí sledovat termíny ve vašem kraji, vyplnit žádost k přihlášení o značku Regionální potravina, kterou najdete na webových stránkách regionalnipotravina.cz. S vyplněním žádosti vám pomůže krajský koordinátor, který vás také bude informovat o dalším postupu. A pak už jen před konáním hodnotitelské komise ve vašem kraji dodáte vzorky soutěžních výrobků. 

Bližší infromace o značce naleznete na adrese: regionalnipotravina.cz.

Podpořte Reportér sdílením článku