Mediátorka: Děti a rozvod? Mluvte upřímně a neházejte na sebe špínu

4. dubna 2024

foto: archiv Halky Jaklové

Rozvod je těžká a emočně vypjatá situace. Člověk se snaží prostě přežít a občas mu schází kapacita myslet při tom i na děti. Jenže právě to je potřeba, jinak si děti z rozchodu rodičů odnesou traumata. Mediátorka Halka Jaklová z neziskové organizace Aperio radí hlavně komunikovat. Děti by měly vědět, že i na nich záleží.

Jaké jsou nejčastější emoce, které děti pociťují, když se jejich rodiče rozcházejí?

Rozchod rodičů je pro děti velmi náročnou situací, a to bez ohledu na věk. Rozpadá se jim většinou to nejcennější, co měly, tím pádem ztrácejí bezpečí a jistoty. Prožívají to různě – některé se zlobí na rodiče, na nového partnera či partnerku nebo na kohokoliv dalšího. Jiné jsou smutné, lítostivé, většina má strach, co se bude dít dál.

Jak se rozvod rodičů může na dětech projevit?

Všelijak. Některé děti se stáhnou do sebe a nekomunikují, jiné zlobí, mají problémy ve škole i s rodiči, zhorší se jim prospěch, mají potíže se vztahy s okolím, některé se tváří, že je to nezajímá a nic se neděje. Reakce jsou různé a závisejí kromě povahy dítěte také na tom, jak o tom s ním rodiče a okolí komunikují a jak je dítě do procesu rozchodu celkově zapojené. Pokud je například stres příliš velký, může se to projevit i fyzicky. Děti jsou například často nemocné, mají problémy se soustředěním a další symptomy.

Kdy se pocity obvykle objeví? Může se to stát třeba až po delší době, kdy si myslíme, že už je to nejhorší za námi a všechno jsme to zvládli?

To je těžké zobecnit, každé dítě reaguje jinak a opět záleží na tom, jak jsou ošetřeny jeho potřeby a pocity. Jaké pomoci se mu dostane.

Říká se, že plno lidí spolu zůstává kvůli dětem, aby je případný rozvod nepoznamenal. Je tohle ta správná cesta, nebo děti stejně poznají, že to rodičům neklape?

Je těžké určit, kde je ta hranice, kdy vztah už natolik neklape, že je lepší se rozejít. Tahle linie je velmi individuální. Pro někoho konflikty ke vztahu patří a pro druhého je to nepřekonatelná překážka. Hranice se ostatně posouvá i celospolečensky, vždyť v minulosti bylo téměř nepřijatelné se rozejít. A to už se velmi změnilo. Když se podíváme na statistiky, rozvádí se zhruba polovina manželství. Tedy v současnosti spíše převažuje přístup, že pokud to ve vztahu neklape, je lepší se rozejít a děti to nějak zvládnou. Občas se ale najdou rodiče, kteří jsou zase opačným extrémem a zůstávají například i ve vztahu, kde se vyskytuje domácí násilí.

Přečtěte si také

A poznají vůbec děti, jak to rodičům klape?

Obecně jsou děti hodně vnímavé a cítí, vidí i slyší to, jak to rodičům ve vztahu funguje. Pokud je vztah nefunkční, ovlivňuje je to, a to až do té míry, že s velkou pravděpodobností převezmou nefunkční vzorce od rodičů do svého budoucího života.

A co naopak názory, že děti se po rozvodu vlastně budou mít lépe nebo že jsou přece pružné a přizpůsobí se bez problémů?

V případech, kdy mezi rodiči probíhá dlouhodobě nezvládnutý konflikt a děti jsou mu přítomny, může být pro děti rozchod rodičů úlevou. Stejně tak i v případech, kdy mezi rodiči probíhá domácí násilí.

Podpořte Reportér sdílením článku