Střet umělé inteligence s umělou hloupostí

Post Image

Střet umělé inteligence s umělou hloupostí

Play icon
5 minut

foto: Angel / Pixabay

Mluví se dnes o umělé inteligenci. Jak by to ale vypadalo, kdyby se umělá inteligence střetla s umělou hloupostí? „Když dáte umělou inteligenci a umělou hloupost vedle sebe, začne se z nich kouřit a cosi neznámého uvnitř obou krabic temně kvílí,“ píše se ve fejetonu.

Werich s Horníčkem měli na scéně rozhovor o tom, že středověk musí postupovat neustále vpřed, aby zůstal středem věků. Od těch dob se každou chvíli přesvědčuji, že to tak je. Když zapojím kvantové a relativistické vzdělání (které nemám), pozoruji, že si středověk dělá, co chce. Předbíhá. Je často před námi i za námi současně, jindy se promění v novověk a středověk jsme my, jindy pozorujeme středověky dva naráz, jeden z Moskvy, druhý z Berlína. Mluvil jsem o tom s fyziky. Dva středověky prý nejsou možné. Jde vždy o jeden, je v Moskvě i v Berlíně naráz. Jev se jmenuje časoprostorová invariance. Možný není, ale je. Proto ho zakázali. Mnozí fyzici plakali, ale pro středověk hlasovali. Jiní mě utěšovali, že umělá inteligence odkáže středověk do minulosti. Tím si nejsem jist. Naopak jsem si jist, že vedle umělé inteligence existuje i umělá hloupost, která dokáže s umělou inteligencí zatočit tak ostře, jak to umí i obyčejná hloupost.  

Přečtěte si také

Lidé žasnou nad stavem sněmovny. Umělá inteligence mi vysvětlila, že podle ústavy zastupují poslanci vůli všech. I hlupáci tam mají zastoupení. I nevolič. Vyjadřuje svůj názor, který sněmovnu ovlivňuje. Nehlas je také hlas, jako neprohra je druh prohry, nikoliv druh nevýhry, což si někteří politici neuvědomují. Ptal jsem se i umělé hlouposti, ta odpověděla, že pravda je jen jedna a tu má ona. 

Hlavním politickým sporem dneška je spor, zda má vláda snižovat výdaje. Umělá hloupost doporučuje zvyšovat platy.  Prý to pomůže. Umělá inteligence se tomu diví a připomíná, že tak se dluhy nesníží. To se ještě uvidí, říká zlověstně umělá hloupost a radí stávkovat, protože stávky by dluhy omezily lépe než primitivní šetření, což dokáže každý hlupák. 

Podpořte Reportér sdílením článku