Martin Kobza, Česká spořitelna

Digitální banka v době AI: Hej, Georgi, pomoz mi…  

Post Image

Digitální banka v době AI: Hej, Georgi, pomoz mi…  

Play icon
17 minut

Tomáš Binter

S prvky umělé inteligence pracují banky už dlouho, pomáhají jim například v boji proti digitálním zločincům. „Nová generace ale promění i způsob používání digitálního bankovnictví,“ říká Martin Kobza, člen představenstva České spořitelny odpovědný za informační technologie.

Kde všude dnes moderní bance pomáhají systémy využívající prvky umělé inteligence?

Musíme rozlišovat dva druhy umělé inteligence. Celý svět teď téměř rok a půl hovoří o generativní umělé inteligenci, která je nová a předtím nebyla veřejně známá. Ale zároveň už se více než deset let využívá umělá inteligence založená na strojovém učení a neuronových sítích.

Proč je podle vás ta „nová“ najednou tak populární?

Působí, jako kdyby měla empatii, a člověk s ní komunikuje rád. AI najednou umí pochopit kontext a být i kreativní, ať už se jedná o komunikaci, nebo třeba tvorbu obrázků. Najednou to může být „parťák“ a užitečný rádce i v běžném životě. Tuhle jsem si například pomocí AI ověřoval, zda moje pojištění platí i pro lyžování v Rakousku.

Požádal jste chatbota, ať vám to vyšťourá z pojistné smlouvy?

Nejenže to vyšťoural, ještě mi to hezky shrnul a upozornil, že platí pouze na sjezdovce a kde to v té smlouvě je. A generativní umělá inteligence se už začíná velmi dobře prosazovat i ve firemním provozu.

Kde a co dělá?

Microsoft, který zachytil trend v oblasti AI zatím asi nejlépe, integruje prvky generativní umělé inteligence do svých produktů – třeba do kalendářů, e-mailu a schůzkového modulu Teams. My jsme jako banka partnerem pro testování produktu Copilot pro Microsoft 365, který má tyto kancelářské činnosti usnadnit. Nejenže to udělá kompletní přepis schůzky, ale připraví i shrnutí toho, na čem jste se dohodli a jaké z toho plynou úkoly. Umí připravit prezentace, shrnout denní agendu a podobně. Něco už funguje dobře, něco zatím méně, ale pro kancelářskou práci to bude pořádná změna.

Přečtěte si také

Technologie zločinců

Kde všude v bance funguje ta „původní“ umělá inteligence, se kterou si sice nepopovídáte, ale také se umí postupně učit?

Podpořte Reportér sdílením článku