Kdo je Robert Fico. Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil

Post Image

Kdo je Robert Fico. Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil

Play icon
31 minut
64fb0b653bd8dd8498026e17_032fico_profimedia-0722306614

foto ČTK/Profimedia.cz

Strana Smer Roberta Fica měla podle průzkumů z léta značnou šanci získat ve volbách koncem září nejvíce hlasů a mít možnost sestavovat vládu. Kdo vlastně je Robert Fico? Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil – píše zkušený slovenský novinář v rozsáhlému analyticko-názorovém portrétu bývalého premiéra pro magazín Reportér. Dodává také, že pokud Fico slibuje zastavení slovenské pomoci Ukrajině, myslí to vážně. V tomto bodě jeho pragmatismus přebíjí nedůvěra vůči Západu, kterou nasál ještě coby nastupující prominent minulého režimu.

Před třemi a půl roku, v únoru 2020 měly volby na Slovensku přinést změnu v řízení státu. Hlasovalo se v atmosféře zásadně ovlivněné vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. A po volbách měla skončit éra trojnásobného premiéra a předsedy strany Smer-SD Roberta Fica.

Zdálo se, že politik obviňovaný z únosu státu – z toho, že se veřejné finance, justice, policie a bezpečnostní složky měly dostat do rukou oligarchů a osob z prostředí organizovaného zločinu – směřuje do politického důchodu.

Veřejnost chtěla dokonce ještě víc. Vždyť vítěz voleb, předseda populistického hnutí OĽaNO Igor Matovič, sliboval, že zkorumpovaní politici skončí za mřížemi.

I proto získal rozhodující podporu. Voliči motivovaní hněvem a touhou po pomstě mu dali hlasy, aby se stal vykonavatelem této pomsty.

Dnes je ale všechno jinak.

Podpořte Reportér sdílením článku