Co říci dětem, když už mají zase hlad

Report

Není celá koronakrize spíš krutá pomsta všem rodičům, kteří si kdy stěžovali na školství? Byli i takoví, kteří si stěžovali na školní jídelnu! Přitom nevařit obědy je přece výsada všedních dní. Platíme za ni: penězi. Ne jako teď, svým časem. A kusem vlastního života. Dětem prostě na „já mám hlad“ nejde odpovědět přirozeně. Tak, jak vás hned napadne. Tak, jak byste odpověděli komukoli jinému. Máš hlad? Tak běž do... kuchyně a připrav hladkou mouku, droždí a hrneček s trochou vlažné vody. Uděláme pizzu.

img DALŠÍ FOTOGRAFIE V GALERII

1) Pizza pro všechny

Až budou dělat vlastní pizzu popáté, budou z nich profesionálové. Vytiskněte jim postup na papír, jednou izolepou přilepte na skříňku, sugo už budou mít hotové (protože proč se s tím pořád znova vařit, když to v lednici vydrží, nemluvě o mrazáku). Zacházení s troubou si osvojí každý, kdo se jednou spálí. Nebo je to podruhé? No, opakování je matka moudrosti. Prostě, všechno něco stojí. Leháro s pizzou zadarmo tenhle život fakt není.

 

půl kostky droždí
ne úplně plnou lžičku cukru
hrnek s trochou vlažné vody (na dva tři prsty)

550 g hladké mouky
pět lžic olivového oleje
hrnek a kousek vlažné vody
lžička soli

pečící papír
sugo
plech
trouba (na spáleniny vždycky hned studenou vodu!)

 

1) Droždí rozdrob do hrnečku s vlažnou vodou (udělej bahýnko) a odlož někam k teplu. Maximálně lidská teplota!

2) Umyj si ruce a běž udělat, co jsem ti řekl už před hodinou. Cestou vyndej sugo z ledničky.

3) Zeptej se, kdo má jaký hlad. Budeš-li dělat čtyři pizzy, postupuj dál podle předpisu.
Jinak vypočítej: 550 děleno 4, získáš množství mouky na jednu pizzu. Zde si to zapiš: ____________ a vyděl i ostatní suroviny čtyřmi. Jestli budeš dělat dvě pizzy, vynásob to zase všechno dvěma. Chápeš?

4) Vyndej tu velkou mísu a do ní dej všechnu mouku. Do důlku uprostřed přelij kvásek – čím je ho víc, tím lépe (říká se tomu, že ten kvásek vzejde). 

5) Sůl nasypej dokola u krajů a nech jí tam být, zapracuj s kváskem zatím jen tu mouku. Čím později se sůl dostane ke kvásku, tím lépe, takže přilej pět lžic oleje a postupně můžeš po částech i tu vodu.  

6) Hnětení. Dělej jak umíš, dokud se to lepí, je to málo.

7) Bochánek těsta popraš moukou a přikryj mísu utěrkou. Vezmi čistou!

8) Dvě hodiny času, zeptej se, jestli není čas na uplatnění propracovaného systému odměn. 

9) Respektuj rozhodnutí vyšší šarže!

10) Troubu na maximum.

11) Připrav si všechno, co chceš dát na pizzu. Co je potřeba omyj a nakrájej mozzarelu.

12) Ukliď si tu linku!

13) Je těsta dvakrát víc? Rozděl ho na příslušný počet dílů a nech je ještě chvíli pod utěrkou.

14) Pečící papír a jeden kus těsta. Výsledkem má být placka, tlustší na okraji. Jestli s tím chceš házet do vzduchu, tak si to uklidíš.

15) Rychle namazat sugo (na pizzu, ne všude kolem!)

16) Rychle, ale rovnoměrně zbytek, mozzarelu nakonec

17) Rychle do trouby. Nespal se!

18) Nezapomínej kontrolovat občas dvířky stav věcí uvnitř trouby, jestli mezitím připravuješ další. Ať pro změnu nespálíš tu pizzu!

19) Připrav si něco, na co přemístíš hotovou pizzu.

20) Chceš si hrát na hrdinu? Sežeň na ozdobu lístky bazalky. A umyj a osuš je předtím, než je tam dáš.

21) Jsi šikulka.

 

2) Tortilla chipsy se sýrem

Není to oběd, spíš svačinka. Je to ale opravdu rychle a můžete se klidně obětovat i vy: dát jim to za odměnu. Potřeby jsou specifické, ale zas na druhou stranu to není zboží, po kterém by sáhl běžný zákazník obávající se nouze. Až na tortilly někde narazíte, nakupte si pět šest balení. Jsou trvanlivé. A jestli vás to svádí přemýšlet, co je to ta zvlhčující látka (E422), udělejte si je doma sami, vyjde to určitě i levněji... Je to váš boj.

 

balení "čerstvých" tortill 

nastrouhaný sýr

 

1) Každou tortillu rozkrájet na osm dílků (krát počet tortill, děti můžou zase z hlavy násobit a vy to na prkénku rozdělíte najednou čtyřmi řezy. Už mají geometrii? S úhly by se dala užít spousta legrace!)

2) Horkovzdušná trouba rozpálená na 150 stupňů, jednotlivé dílky na pečícím papíru co nejvíce rozprostřené a péct než začnou na okrajích hnědnout.  

3) Posypat strouhaným sýrem.

4) Nechat v troubě dalších pět minut.

5) Podávat se salsou (v dobách nouze klidně i s kečupem) 

 

3) Recyklace s přidanou hodnotou

Ten malý zázrak někde určitě dříme ve vaší kuchyni. Tak dva dny stará houska. Ani měkká, ani tvrdá. Nic to s vámi nedělá? A pamatujete si, jak jste jako děti milovali rozpečený rohlík? Takže ne, nejste diskvalifikováni, když někde v kuchyni náhodou najdete starší rohlíky. Ale tahle věc zní lépe s houskou. Přidáte-li tam ještě plátek šunky a do hotového pak list salátu, klidně jim můžete namluvit, že je to Korona Cheese Burger. 

 

1) Stará houska, rozříznutá na dvě půlky.

2) Máslo z obou vnitřních stran housky.

3) Hermelín (či jakýkoli jiný sýr, ale hermelín v tom chutná i dětem, co ho jinak moc nemusejí) mezi ty dvě půlky.

4) Horkovzdušná trouba rozpálená na 180 přibližně na 8 minut (nebo než houska bude krásně křupat a přitom se sýr už začne roztékat).

ad 4) Je lepší si pod to něco do té trouby dát, kdyby se sýr chtěl podívat, odkud jde to horko.

 

4) Studentské těstoviny

Jasně, zhanobení všeho, v co moderní člověk věří. Pasta musí být al dente a vždy jen s parmazánem (není-li s mořskými plody) a kečup nikdy! Tak to těm dětem dopřejte, vždyť je nakonec máte pořád rádi. Máslo, eidam, kečup a ty těstoviny fakt trochu rozvařte.

 

5) Spaghetti alio e Olio

To už není legrace. Ale legrace je tohle jídlo uvařit. To opravdu zvládnou samy (no, ty těstoviny jim radši slejte). Dětem sedí lehčí varianta, kdy tak čtyři stroužky česneku nerestují na pánvi, ale na jemné plátky na nejnižší stupeň čtvrt hodiny pomalu zahřívají v malém rendlíku zalitém olivovým olejem. Česnek scedí a k pastě přimíchají jen ten olej, nebo tam naopak dají i ty kousky. Připálený česnek je hnus, tohle je jak oříšky. Opravdu nepotřebují nic jiného, jen olej, česnek a spaghetti. Vlastně ne, ještě ten parmazán nakonec, až na talíř. A když do oleje přidají i nasekanou chilli papričku, hned uvařili jiné jídlo: Aglio olio e peperoncino. Já přidávám i rozsekané pražené solené mandle. Nevím, jak by se to mohlo jmenovat, ale dobré to je. 

 

6) Rýžový salát s konzervou tuňáka

O tuňácích se posledních letech vypráví spousta smutných věcí. Jsou na tom fakt špatně. O konzervách s jejich masem se říkají také divné věci. Prý v nich mohou být nasekaní i delfíni! Potřebujeme ale jen jednu, větší konzervu a jinak spoustu zeleniny, co mohou děti krájet. A navíc, ten tuňák, co jste ho v obchodě ukořistili, je už (doufejme) dávno mrtvý. Ale až děti budou krájet tu zeleninu, mrkněte se, jestli nenajdete nějaký dokument o tuňácích. Opravdu jsou na tom špatně.

 

1) běžná naběračka rýže na jednoho strávníka

2) dvě běžné naběračky vody na každého strávníka

3) sůl

4) vařit a opravdu si pořiďte si rýžovar, jestli ho nemáte

5) oloupat dvě salátové okurky, rozkrájet na kostičky

6) pět rajčat, rozkrájet 

7) černé olivy, rozkrájet

8) sedm kyselých okurek, rozkrájet na malé kostičky. Jejich množství se dá snížit i přidáním kapari

9) může být, nemusí (nechcete-li mít vzbouřené děti), nějaký ten listový salát natrhaný na menší kousky

10) všechno průběžně sesypávat do jedné mísy, někdy je tam taky nutné přidat i tu konzervu

11) rozhodněte se, jestli půjde o vlažné, nebo studené jídlo (upřednostněte, pokud přidáváte ten salát). Podle toho do mísy přidejte uvařenou rýži teplou, nebo vychladlou, vždy ale po částech.

12) míchejte a podle nálady či přesvědčení přidejte něco mazlavého. Obvykle je recept prezentován s majonézou, ale může to být i čerstvý sýr (třeba gervais, nebo to české, podobné), sojová náhražka, a já nevím, co se vám honí hlavou...

13) Míchejte dál a přidávejte mazlavou součástku, dokud nejste spokojeni.

14) Přisolte to podle chuti.

15) Pokud se podává studené, třeba i z ledničky, od včerejška, ať si děti k jídlu uvaří čaj. V žaludku má být něco teplého.

 

7) Palačinky

Palačinky si dělejte jak chcete, ale připomenout se musí. Někdo si na ně třeba nevzpomene. A přitom je to tak mocná součástka propracovaného systému odměn.

 

8) Cookies

Tento obrázek jim vytiskněte a přilepte na skříňku. Tak maximálně občas s něčím poraďte, v nejhorším případě pomožte. Ale hlavně se pobavte nad tím, jaké klauny máte doma. Ale cvik je skutečně potřeba: trénovat, trénovat, trénovat. Neuděláte prosím zase cookies? Opravdu moc prosím. A ony dokonce budou někdy i samy (ty děti) chtít. Jsou  moc dobré (ty cookies).

 

Dodatek: Čokoláda má být tmavá (70% optimum) a mléčná. Oříšky podle chuti, lískové jsou fajn. Těsto je mazlavé, proto ty mokré ruce (připravte se na nehody) a rozmístění kuliček na plechu na obrázku není náhodné, cookies dělají v troubě divy. A až začnou vypadat hotově (hnědnutí na okrajích a celková zlatavost), vyndejte je, ačkoli budou ještě vláčné. Ztvrdnou později. Těsto vyjde tak na tři plechy.

Obrázek je pro dva pracovníky, pokud jste byli líní dříve, teď s tím už nic nenaděláte, s jedním potomkem musíte tým doplnit vy. 

 

9) Vajíčka

Nemůžu si být jist, pochopitelně, ale vypadá to třeba tak na 70 % dětí, které mohou být potěšeny souslovím "vajíčko na měkko". Vajíčková pomazánka? Volské oko? Natvrdo s falešným kaviárem? S opravdovým kaviárem? A hodinky s vodotryskem, bychom slyšeli my v jejich věku... no nic. Vajíčko jen tak nakrájené na chlebu (máte-li ten strunový kráječ, brnkněte si něco, dětem to třeba přijde vtipné). Nebo k té pomazánce přimyslete nasekanou pažitku. Nebo tou pomazánkou naplňte podélně překrojenou červenou papriku, dětem to bude padat po obličeji, po rukou, budou upatlané, ale spokojené.

 

10) Ovocný salát

Pojí se u nás k němu taková historka. Moje děti do té doby ochutnaly jen ovocný salát s kompotovaným ovocem (nevím proč, ale vzpomněl jsem si na tenhle trik s ovocem až teď, takže jsme zase u té školní jídelny). Starší syn ten salát proto poprvé málem odmítl, protože "bude hnusnej". Dnes (a to je mu čtrnáct!) se klidně občas i zvedne a řekne pouze: "Dobře, tak já jdu krájet." Žádné řeči o nesmyslnosti tohoto konání, proč zrovna ON musí... nic. A někdy se u toho i usmívá. Ale "hnusnej salát" tomu říká pořád.

tři banány 

tři kiwi

tři až čtyři mandarinky

jeden pomeranč

jedno až dvě kaki

jedno jablko

Všechno oloupat (vím, že s tím někdo má u kaki problémy, ale opravdu oloupat, prosím) nakrájet na kostičky a pořádně promíchat, aby banán mohl obalit všechno ovoce svým slizem, je jak želatina, trochu i chutí, ale hlavně dodává salátu mazlavosti. Cokoli můžete oželet a nepřidat, ale bez banánu to prostě nefunguje. Ale nikdy jich nedávejte moc, to je pak jen dusivá kaše.

– pocitronovat

– přidat jednu luxusní ingredienci (jak se to dělá v italské kuchyni):granátové jablko, čerstvé borůvky, maliny... ale ne mango. Nevím proč, ale není v tom dobré, dokonce (mám pocit) trochu smrdí.

– uložit tak na hodinu přiklopené do ledničky, pak promíchat a ještě trochu pocitronovat, podávat.

 

V mističce je to skvělý doplněk ke cookies, stejně jako báječná tečka za pizzou. Dá se dokonce zabalit do palačinek... A jsou to vitamíny, které byste do nich jinak nedostali ani za týden. A oni sami... s nožem, škrabkou, vyplazeným jazýčkem. Takže jim snad odpustíte i tohle: Jejej, zase jsem to vysypal vedle!
 

 

Článek je součástí seriálu, v němž radíme rodičům, co podnikat s dětmi v dobách lockdownu. O čtení knih jsme psali zde, jak se nepropadnout hanbou při sledování Youtube si můžete přečíst tady, tipy na dvacet filmů, které můžete pustit dětem za odměnu najdete zde.

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama