Dopis do Moskvy a dál. Na papíru by bylo jediné slovo „proč“

Post Image

Dopis do Moskvy a dál. Na papíru by bylo jediné slovo „proč“

Play icon
6 minut

foto: Xavier Turpain / Pixabay

List do Ruska nepošlu přímo. Dám ho do lahve, zazátkuji a hodím do moře. Bude v něm bloudit, než ho po staletích najde ruský adresát – píše autor fejetonu.

Směrem k Rusku mám mnoho otázek, na které dokážou odpovědět jen oni. Ale jak se jich zeptat? Dělí nás válka, nevím, jak bych ji překonal. Další potíží je, že moje otázky mohou být v Rusku trestným činem. Dotazy by musely proběhnout tajně. Ani to by nezajistilo, že odpovědi budou upřímné a srozumitelné. Tak jsem se rozhodl napsat jim dopis. Poštu jsem ovšem vyloučil, zkusím internet. Nevím ale, jak jim tam funguje. Potíže by mohly nastat i kvůli jazykům. Jsou rozdílné do té míry, že skoro znemožňují komunikaci. Tam slova a tady slova se nekryjí. Každé slovo v tom druhém jazyce vyžaduje rozsáhlé zdlouhavé debaty a hádky jako při stavbě babylonské věže.  

Přečtěte si také

Ale ani to by nic neobjasnilo. Já okupace, oni bratrská pomoc. Já válka, oni boj s neonacisty. Dal jsem v roce 1981 k nahlédnutí školní atlas mé matky, asi z roku 1931, gruzínskému matematikovi z Moskvy. Studoval atlas půl dne, fascinován. Pak řekl: To jsem nevěděl, že Češi kdysi okupovali část Sovětského svazu. Myslel tím Podkarpatskou Rus. Ta nikdy v Sovětském svazu nebyla, dokud ji v roce 1945 Stalin nezabral, řekl jsem já. Ne, Stalin ji osvobodil, odpověděl. Já: Proč ty hájíš toho vraha? Vraždil Rusy, řekl matematik. Já: Vraždil i Gruzínce. Propaganda, mávl rukou. Tisíce Gruzínců se v hrobech zavrtěly. Poukázal jsem na atlas jako na důkaz. Ano, vždyť to říkám, souhlasil živě. Je to důkaz, že jste kdysi okupovali část Sovětského svazu, řekl a ponořil se do dalšího studia.

Zeptal bych se v Rusku, zda opravdu chtějí být sežehnuti odvetným jaderným zábleskem. Mnozí by asi řekli, že se nebojí a že Rus vydrží mnohem víc než západní homosexuálové. Potvrdili to i američtí vědci. Navíc, řekli by, máme galaktickou antifokální zbraň. Co to je? zeptal bych se. To je tajné, řekli by pološeptem. Pohlcuje záblesky. Není proti ní žádné obrany. Rusům neškodí. Dvě antifokální desperzní bomby by z Ukrajiny udělaly doslova písečnou poušť pro chov velbloudů. Tak tudy by asi cesta nevedla, takové odpovědi by mohly změnit ve velblouda i mne. Proč válčíte, zeptal bych se přímo. Musíme, řekly by řady Rusů. Válčíme za vás. Myslel jsem, že válčíte proti nám, řekl bych. To je omyl, chceme vám přinést svobodu, řekli by. Aha, jako tenkrát? zeptal bych se. Vot charašo, odpověděli by. 

Podpořte Reportér sdílením článku