Ženy v Indonésii

Říkají si Niqab Squad. Jsou celé zahalené a dělají věci nečekané u konzervativních muslimek

Post Image

Říkají si Niqab Squad. Jsou celé zahalené a dělají věci nečekané u konzervativních muslimek

Play icon
18 minut

foto: Michal Novotný

Nosí nikáb, který zakrývá vše kromě očí, což není běžné ani v muslimské Indonésii. Zakladatelka hnutí Niqab Squad má vlastní módní značku, jiná členka trénuje bojové sporty, další je praktická lékařka, která vyšetřuje i muže. Zároveň věří na džiny a černou magii, ale také nemají problém mluvit o menstruaci nebo jít s cizincem na oběd. Niqab Squad celkově nepůsobí tak, jak si ve střední Evropě obvykle představujeme konzervativní muslimské ženy.

Když by Indadari Mindrayanti nastoupila v Česku do autobusu, většina cestujících by zpozorněla a část by se začala obávat, jestli není sebevražedná atentátnice. Zakladatelka hnutí Niqab Squad totiž vychází z domu oblečená výhradně do konzervativního muslimského oděvu, který zakrývá vše kromě očí.

Dvaačtyřicetiletá dvakrát rozvedená Indadari bourá představy, že každá muslimka skrývající se pod nikábem trpí v područí konzervativního manžela. „Napsala jsem dvanáct knížek, mám vlastní módní značku, provádím poutníky po Palestině a Saúdské Arábii, založila jsem náboženskou školu pro chudé chlapce a dívky. Máme spoustu aktivit v hnutí Niqab Squad a dovážím do Indonésie datle Ajwa, které mají magickou moc. Ochutnej,“ nabízí mi sladké plody z datlovníků z posvátných hájů v saúdskoarabské Medíně.

Indadari začala, podobně jako většina členek hnutí, oblékat nikáb z vlastního rozhodnutí. Jak jsem ji měl možnost během několika týdnů poznat, mám pocit, že patří k ženám, které si nenechají nic přikazovat. 

„Prorokovy manželky také nosily nikáb, a když máš svůj idol, chceš se mu podobat,“ vysvětluje mi, proč zhruba před deseti lety začala nosit oděv, který je zde v Indonésii, v největší muslimské zemi světa, považován za neobvyklý. Někteří kritici považují nikáb za symbol konzervatismu, který je do země importován ze Saúdské Arábie: většina indonéských muslimek dnes nosí hidžáb – hlavu si zakrývají jen šátkem. 

Přečtěte si také

Dva rozvody

Vzorem Indadari je Chadídža bint Chuwajlid, která dvakrát ovdověla, než se potřetí provdala za muže o patnáct let mladšího, kterým nebyl nikdo jiný než prorok Mohamed. Indadari má také třetího manžela. „První manželství skončilo, protože se ukázalo, že manžel byl gay. Druhý manžel mě očaroval, abych si ho vzala,“ popisuje Indadari svoje předchozí vztahy. 

Druhý rozvod se značně propíral v médiích, protože jejím manželem byl známý komik a tanečník Caisar Putra Aditya. „Problémy s manželovou rodinou pokračovaly i po rozvodu. Jeho bratr na mě poslal další černou magii. Na zahradě jsem našla zakopaný pohřební rubáš a v něm zabalené kosti a kusy zvířat,“ ukazuje mi v mobilu fotografii, která také oblétla indonéský bulvár a sociální média.  „A teď jsem vdaná potřetí a můj manžel je také mladší,“ přirovnává se ke svému idolu. 

Podpořte Reportér sdílením článku