Má Ukrajina naději? Trumpovi republikáni, Chamberlainův stín a únava z války

Post Image

Má Ukrajina naději? Trumpovi republikáni, Chamberlainův stín a únava z války

Play icon
11 minut

foto: DimitroSevastopol / Pixabay

Ukrajina ještě nezemřela – zpívá se v její hymně. Platí to i po dvou letech od začátku ruské agrese, jakkoli v poslední době nevypadala situace zrovna optimisticky. Mimo jiné proto, že Trumpovi republikáni v Kongresu blokovali dodávky zbraní Kyjevu.

Vzpomenete si ještě na obrovský šok 24. února 2022?

Bezprostředně poté, co ruský vládce Putin poslal svou armádu na nezávislou Ukrajinu, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, že jeho země „společně s Evropskou unií a NATO, odsuzují ruskou vojenskou akci“. 

Donald Trump označil ruský útok za „otřesný“. „Modlíme se za hrdý ukrajinský lid. Bůh jim všem žehnej,“ dodal.

A šéf české SPD Tomio Okamura hlasoval pro usnesení, jímž česká Poslanecká sněmovna kategoricky odsoudila „barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi Ruska proti Ukrajině“.

Po pouhých dvou letech je to vše však už jen historie. Zmínění politici se vrátili do svého starého myšlenkového světa. V jejich očích Putin vlastně není tak zlý a Ukrajina není tak úplně napadená. 

I pozornost západní a české veřejnosti z prvních týdnů ruské invaze je pryč. Sarkasticky řečeno – ten seriál už trvá moc dlouho a Netflix nabízí nové kousky. Ale abych byl fér, s faktem, že v Evropě probíhá velká válka, se samozřejmě lidé, mne nevyjímaje, nějak musí naučit žít, jinak by z toho zešíleli. 

Přesto platí, že na Ukrajině stále teče krev, umírají tam vojáci i civilisté, trpí ženy i děti. A taky se tam nejspíše rozhoduje o budoucím uspořádání světa. A jestli přijde velká geopolitická vichřice, tak nás před ní české pohraniční hory opravdu neochrání.

Přečtěte si také

Putin není zlý

Klíčové dění se v posledních týdnech odehrávalo mimo Ukrajinu, konkrétně ve Spojených státech. 

V Kongresu totiž už od podzimu financování dalších dodávek zbraní Ukrajině fakticky blokovala republikánská strana, respektive její většina, která považuje za svého vůdce Donalda Trumpa, jenž opět kandiduje na prezidenta. Republikáni podmiňovali souhlas s další pomocí Ukrajině řešením palčivé situace na americko-mexické hranici, kterou do USA proudí velké množství migrantů. Po demokratech prezidenta Bidena žádali zhruba toto: dejte nám přísnější ochranu hranice a my vám dáme další podporu Ukrajině. 

Podpořte Reportér sdílením článku