Les musíte nechat tvořit. Péče o něj je pak udržitelnější

1. února 2024

foto: archiv Tomáš Pospíšila

Tomáš Pospíšil pochází z podhůří Jeseníků, je aktivní ornitolog a o lese ví první poslední. Přes dvacet let pracoval pro Lesy ČR, šanci plně uplatnit a rozvíjet svou vizi udržitelné péče však dostal až v lesích brněnské Mendelovy univerzity. Říká, že chce mladé lesníky naučit hospodařit takzvaně bez hodin. Tak, aby se oprostili od šablonovitých modelů, kdy je jaký strom potřeba pokácet. Protože zatímco jeden je vitální i po 400 letech, jiný chřadne v padesáti.

Život jste zasvětil péči o lesy. Máte svůj kousek lesa?

Nemám. Koupit si hektar lesa je pěkná věc, ale ekonomicky nesmyslná. Sto dvě stě hektarů už vás uživit může, ale jen v případě, že koupi lesa berete jako investici již vydělaných peněz a nemusíte si brát úvěr. Úroková míra je v lesnictví nízká, a pokud započtete pořizovací hodnotu, kterou je potřeba splácet, nedává to smysl.

Jako ekonom tedy vnímáte les optikou zisku?

Vůbec ne. Jsem stále romantik, les je pro mě základním místem, které mě nabíjí a kam se rád vracím. Jako aktivní ornitolog jsem přesvědčený, že les potřebuje biologickou rozmanitost, její podpora je nedílnou součástí mého povolání.

Přečtěte si také

Jak často se dostanete do lesa?

Každý týden, ale méně než dříve. Chodím společně s hajnými do terénu, řešíme provozní a pěstební záležitosti, ale i přání či apely návštěvníků. Spravujeme příměstské lesy, kam každý den míří spousta lidí. Vybíráme zajímavé stromy, které bychom mohli nabídnout v dražbě a utržit tak za ně násobně víc, než kdybychom je prodali běžným způsobem jako nařezaný sortiment.

Zase jsme u peněz…

I když univerzitní lesy slouží hlavně ke vzdělávání, na svůj provoz si musí vydělat. Uvedu příklad. Modřín, který patří mezi vzácnější dřeviny, prodáváme za normálních okolností za 3,5 tisíce korun za kubík. Když ho proženeme aukcí, může se prodat stejný objem za 12 až 15 tisíc korun.

Což se samozřejmě vyplatí.

Zmíněná strategie může významně podpořit ekonomiku podniku. První dříví jsme na aukci dodali před dvěma lety. Všem hajným jsme ukázali, co a za kolik peněz se prodalo, aby pochopili, jaké dříví má smysl vytipovávat pro příští léta. Zpravidla celý rok přemýšlejí, který strom jsou schopni tímto způsobem zpeněžit.

Podpořte Reportér sdílením článku