Fotbalové investice

Branky, body, prachy. Z čeho se platí fotbal a kam posune ligu rivalita dvou miliardářů

Post Image

Branky, body, prachy. Z čeho se platí fotbal a kam posune ligu rivalita dvou miliardářů

Play icon
51 minut
Derby Sparty a Slavie

ČTK/Profimedia.cz

Stačí jedna špatná přihrávka a všechno je jinak. Nikdo to nevnímá více než šéfové fotbalových klubů. Jediný gól v boji o postup do evropských pohárů často rozhoduje o ročních příjmech ve stovkách milionů. Sparta a Slavia, dvě mužstva s největší fotbalovou tradicí, vlastněná Danielem Křetínským a nově Pavlem Tykačem, letos hrají s evropskými giganty. Ze sportovních a finančních výsledků pražských rivalů a také Plzně těží i kluby s několikanásobně menšími rozpočty. Mnohé z nich by také rády našly movitého kupce.

Neuběhlo ještě ani deset minut z druhého poločasu zápasu mezi Slavií a Spartou, když se na tribuně v Edenu nový majitel Slavie Pavel Tykač spokojeně naklonil k šéfovi klubu Jaroslavu Tvrdíkovi a řekl mu: „Tak a teď dáme ještě třetí a trenér může pošetřit hráče na neděli.“ 

Jejich tým v tu chvíli vedl 2:0 a pro Pavla Tykače, který o den dříve na valné hromadě oficiálně převzal klub do své správy a stal se předsedou dozorčí rady, to vypadalo, že první derby v roli vlastníka dopadne k nejvyšší spokojenosti.

Pak ale dala dva góly také Sparta, zápas čtvrtfinále Českého poháru dospěl do prodloužení a v něm nakonec sparťané rozhodli utkání ve svůj prospěch z penalty. A hned se na sociálních sítích objevilo vzájemné špičkování. Konkurenti využili reklamního hesla Tykačovy skupiny Sev.en a psali o tom, že zdraví „dvojku (nejen) ve výrobě elektřiny“. Pavel Tykač říká, že ho to pobavilo: „Hecování k fotbalu patří a myslím, že teď to může mít ještě nový náboj.“ 

Na zápas do Edenu pozval i většinového vlastníka Sparty Daniela Křetínského. Oba muži se znají více než dvacet let, tykají si a v minulosti spolu svedli několik obchodních soubojů. Je veřejným tajemstvím, že jejich vzájemné vztahy bývaly v některých obdobích napjaté, v poslední době se však už jejich obchodní zájmy prakticky nekříží, a tím pádem odpadly i důvody k případné nevraživosti. Daniel Křetínský se zdvořile omluvil s tím, že je v době středečního zápasu mimo republiku, a naopak pozval manžele Tykačovy na nedělní utkání na Spartě, kde proti sobě obě mužstva nastoupila znovu. Tentokrát šlo pro změnu o ligové utkání a zápas skončil remízou 0:0. Z hlediska pozápasového setkání majitelů klubů asi ideální výsledek.

Nástup nového vlastníka jednoho ze dvou nejznámějších klubů se strefil do zcela mimořádného fotbalového období. Dvě derby mezi Spartou a Slavií v jednom týdnu. Tři české týmy postoupily hodně daleko v evropských pohárech. A dvěma z nich přisoudil los mimořádně atraktivní soupeře. Liverpool přijížděl na utkání se Spartou v roli vedoucího týmu anglické Premier League. AC Milán, na který narazila Slavia, držel v italské Serii A třetí místo.

Úspěchy na evropské scéně navíc nepřinášejí jen výjimečné sportovní zážitky, ale také peníze. Hodně peněz – alespoň na poměry českých klubů. Finance jsou zároveň v českých klubech dlouhodobě velkým a důležitým tématem. Fotbal není zrovna laciná záležitost a v českých poměrech rozhodně ne výdělečná. „Formálně je fotbalový klub firma jako každá jiná. Jenže v tomhle případě dopředu víte, že ta činnost bude nejspíš dlouhodobě ztrátová. To se pak těžko naplňuje požadavek na péči řádného hospodáře,“ říká s mírnou nadsázkou jeden z bývalých fotbalových funkcionářů. Proto je pro kluby důležité, jak finančně silní jsou jejich majitelé nebo nakolik se mohou opřít o pomoc města, ve kterém působí. A proto by se v řadě menších ligových klubů vůbec nezlobili, kdyby i oni našli svého Křetínského nebo Tykače, klidně v menší verzi.

Přečtěte si také

Hledání ženicha pro Slavii

Cesta Slavie do rukou Pavla Tykače začala 25. srpna 2022 večer, aniž tehdy kdokoli tušil, že ty ruce budou právě jeho. Slavia ten den hrála doma proti polskému klubu Raków Częstochowa. Utkání dospělo do prodloužení a na jeho konci, ve 122. minutě zápasu, dal útočník Ivan Schranz hlavou gól, který znamenal postup Slavie do základní skupiny Evropské konferenční ligy. V té se pak „sešívaným“ zrovna moc nedařilo, ale i tak klub vydělal na prémiích přibližně 135 milionů korun.

V předcházejících letech obvykle Slavia vydělávala v evropských soutěžích ještě o dost více, ale i tak je pořád velký rozdíl, jestli do rozpočtu přiteče, nebo nepřiteče hodně přes sto milionů. „Bylo skvělé, že jsme vyhráli. Stejně tak ovšem mohl ten gól padnout na druhé straně. Stačí jedna špatná přihrávka, podklouznutí obránce, chyba brankáře a může být všechno jinak,“ říká Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie. Právě peníze z evropských soutěží a z prodeje hráčů – kteří se zároveň v evropských soutěžích mohou nejlépe ukázat případným zájemcům – byly základem fungování klubu v posledních letech.

Podpořte Reportér sdílením článku