K moři prostě pojedeme!

Post Image

K moři prostě pojedeme!

Play icon
40 minut

foto ČTK/Profimedia.cz

Mnozí Češi se rozhodli, že zahraniční dovolenou si letos odepírat nebudou, ať už přicházejí z ekonomiky jakékoli zprávy. A dopřávají si ji v plné parádě: alespoň čtyřhvězdičkový hotel, all inclusive, hned u pláže – takové je přání těch, kdo si pořizují zájezd k moři. Tradiční cestovní kanceláře hlásí nejlepší sezonu za uplynulých třicet let, roste zájem o vícegenerační dovolené, zároveň se osamostatňují ženy cestovatelky. Přibývá i speciálních požadavků. Podrobnosti jsme zjišťovali mimo jiné při letu na trase Praha–Burgas–Praha.

Ve dvě ráno je na pražském letišti živo jako v poledne, možná ještě víc. Před patnácti minutami odletěl charter do Hurghady, na 4:05 jsou naplánovány tři spoje, jejichž cílem jsou řecký ostrov Karpathos, bulharský přístav Burgas a kyperská Larnaca. O půl hodiny později odlétají Samos, Rhodos a Kos, okolo páté následují Antalya, Heraklion a Fira na Santorini. Ranní frmol dovrší Zakynthos v 5:15.

„Dovolené pro nás představují plnější režim, protože se létá v blocích,“ říká Alena Galertová, jejíž pozice se jmenuje „supervizor check-in“. Má na dohled odbavení cestujících v odletové hale, ručí za hladký provoz jednoho sektoru přepážek, kterých bývá kolem dvaceti.

Nejčastější brzdou v této fázi je obsah zavazadel mířících do nákladového prostoru: „V podpalubí nesmí být lithiové baterie, takže žádné notebooky, tablety, elektronické cigarety ani powerbanky. To všechno patří do příručního zavazadla, protože kdyby baterie začaly hořet, na palubě se dají uhasit. V nákladním prostoru by to byl větší malér,“ říká bývalá sedmibojařka, která vystudovala kriminologii v americkém Kentucky.

Právě zpětné vyvolávání turistů kvůli elektronice může způsobit zpoždění, které se těžko dohání. „Cestující se dušuje, že tam nic takového nemá, a pak si vzpomene, že vlastně ano. Takže nastane nervózní přehrabování a atmosféra houstne,“ přibližuje Alena Galertová.

Vzhůru na Sluňák

„Ani jsme nešli spát,“ říkají manželé Kočkovi, kteří míří do Burgasu. Za týdenní all inclusive pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Slunečném pobřeží zaplatili 6 900 korun za jednoho. „Říkali jsme si, že poletíme kamkoli, důležitý byl termín a samozřejmě i cena,“ přibližují své rozhodování. „Líbilo se nám, že je to od pátku do pátku, takže to zabere jeden víkend. Stihneme tak kamarádovy padesátiny i druhé narozeniny vnoučete,“ upřesňuje paní Hana. „Koupili jsme zájezd před třemi dny, takže je to taková sranda akce,“ dodává manžel Josef.

Podpořte Reportér sdílením článku