Držení zbraní v Česku

Češi a zbraně: Jak snadné je mít doma pistoli či pušku  

Post Image

Češi a zbraně: Jak snadné je mít doma pistoli či pušku  

Play icon
36 minut

ČTK/Profimedia.cz

Po prosincové střelbě na pražské filozofické fakultě se často objevovala otázka: Neměla by se u nás zpřísnit pravidla pro držení zbraní? Pravda je, že získat zbrojní průkaz není žádná formalita. Není ani neobvyklé, že někdo má osm a více zbraní – stejně jako vrah. Takových lidí je u nás 26 tisíc, pro spoustu z nich jde o vášeň a hobby. Zákon se nicméně bude měnit: chystá se propojení se zdravotnickou dokumentací, větší roli budou hrát známky podivného chování. Jaký efekt to bude mít?

Zbrojní průkaz si pořídil ve třiadvaceti letech. Miluje auta i motorky, zájem o zbraně považuje za přirozené vyústění svých zálib. „Dá se říct, že mě vzrušuje veškerá mechanika, která vydává zvuky a cvaká,“ říká Dominik Valášek. Dnes je mu třiatřicet a působí i jako zkušební komisař. Aby mohl tuto roli vykonávat, absolvoval před časem ještě o úroveň náročnější proceduru, která jej opravňuje vést zkoušky odborné způsobilosti.

Právě jejich úspěšné absolvování rozhoduje o tom, kdo získá zbrojní průkaz. Přihlášku podáváte na místním oddělení policie, ale ještě předtím potřebujete razítko od praktického lékaře, přesněji „posudek o zdravotní způsobilosti“. Má tříměsíční platnost a jeho vydání do značné míry závisí na uvážení lékaře. „Pokud vás zná delší dobu, bývá to v podstatě automatické. Nebo aspoň nevím o nikom, kdo by musel na psychotesty,“ říká Dominik a dodává: „Limitující je především zrak, jako u řidičáku.“

V Dominikově případě to vypadalo takhle: „Moje praktička na mě upřela pohled, ze kterého bylo zřejmé, že jí zbraně nejsou po chuti. Pak vytáhla ze šuplíku formulář s několika otázkami typu Přemýšlíte nad sebevraždou? – Máte špatné spaní? – Štvou vás lidi?. Byla to spíš letáková reklama na nějaký prášek na uklidnění, rozhodně bych tomu neříkal psychotest. Stačilo zaškrtat správné odpovědi a hotovo. Možná mi ještě změřila tlak, už si to nevybavuju přesně.“

Přečtěte si také

Za pasem. Ale skrytě

Už v přihlášce ke zkoušce musíte zaškrtnout, jakou skupinu zbrojního průkazu chcete. Písmeno A značí sběratelské účely, B sportovní střelbu, C lov, D výkon profese, E ochranu života, zdraví a majetku. „Nemá to nic společného s kategoriemi zbraní,“ objasňuje Dominik. Skupiny zbrojního průkazu nicméně stanovují, jak jejich držitel může se zbraněmi nakládat. Například sportovní střelci čili skupina B mají povolené pouze držení, nikoliv nošení – zbraň můžou mít nabitou jedině na střelnici.  

Většina zájemců o zbrojní průkaz proto volí kombinaci více skupin. „Tak, aby vás to opravňovalo k co nejširšímu spektru využití,“ upřesňuje Dominik, který má všechny skupiny kromě céčka, které je pro myslivce. „Nechtělo se mi šprtat období hájení zvěře,“ vysvětluje. Motivace k získání zbrojního průkazu nikdo nezkoumá. Neověřuje se členství ve sportovním klubu nebo v myslivecké jednotě. 

Podpořte Reportér sdílením článku