not random 0

Spořitelna se spojila s vědci, investuje 
120 milionů do medicínského výzkumu

Česká spořitelna vstupuje do investičního fondu i&i Bio, který působí při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Vkládá do něj pět milionů eur a podpoří tak investice do vývoje nových léčiv, diagnostických metod a medicínských technologií. Je tak první tuzemskou bankou, která investuje do fondu podobného typu. Do roku 2026 chce i&I Bio vstoupit do zhruba dvaceti projektů.

Byznys

not random 1

Pozor na manipulaci k falešným investicím, říká manažerka České spořitelny

Spořitelně se podařilo výrazně omezit počet kyberútoků, při nichž podvodníci z klientů lákali citlivá data. Novinkou jsou manipulace lidí ke zdánlivě výhodným investicím. „Vytvořili jsme speciální tým, aby tyto praktiky odhaloval a klienty varoval,“ říká členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková v rozhovoru o kyberbezpečnosti, digitálním bankovnictví, finančních rezervách a roli žen v bankovnictví.

not random 2

Konec doby papírové

Obyvatelé Česka mají rádi online služby, které jim zjednodušují život. Ukazuje se to v bankách, obchodech i na úřadech. V řadě těchto aspektů je Česko velmi moderní zemí. Stát ovšem trochu zaspal a teď horečně dohání digitální služby, na které budou mít lidé nárok. Velké digitální projekty drhnou na nedostatku lidí i vůle. A zároveň se najednou chystají hned dvě elektronické občanky, evropská a česká…

not random 3

XV, nebo Forester? Každý umí něco jiného

Aktuální Subaru Forester i XV už stojí na nové platformě SGP, mají stejnou světlou výšku, symetrický pohon všech kol a jsou k mání s pohonem e-Boxer. Může se zdát, že jediným rozdílem je velikost, ve skutečnosti jsou však dokonalou ukázkou rozdílu mezi SUV a crossoverem.

not random 4

Firemní zákazníci mají v Alze na výběr ze spousty benefitů

Mít partnera pro byznys, na kterého je spoleh a který ušetří spoustu nervů i peněz, zní skoro jako pohádka. Komplexní program pro podnikatele ale existuje. Najdete ho u české e-shopové jedničky: Alza slibuje podnikatelům kvalitní produkty za atraktivní ceny a záruky, které šetří nervy i čas.

Byznys
not random 5

Zvrat za dvě miliardy u metra D. Dopravní podnik vyřadil nejlevnější nabídku

Dvě a čtvrt miliardy. Takový byl rozdíl mezi první a druhou nejlevnější nabídkou na stavbu druhé etapy pražského metra D. Dopravní podnik nejlevnější nabídku ze soutěže vyřadil a upřednostnil tak sdružení Hochtief a koncernu Metrostav, které nabízí stavbu za 29,989 miliardy korun. Sdružení skupin Vinci Construction a Porr, jež nabídlo cenu 27,748 miliardy, to považuje za skandální a chce se bránit.

not random 6

Argumenty proti bitcoinu bývají účelové, říkají legendy ze SatoshiLabs

Zakladatelé SatoshiLabs Marek Palatinus a Pavol Rusnák jsou dvě legendy, které zná bitcoinová komunita spíše pod jejich přezdívkami Slush a Stick. Kryptoměnoví průkopníci před deseti lety založili skupinu SatoshiLabs, která na okraji Prahy vyrábí „specializované počítače“ nazývané Trezor, což jsou světově oceňované hardwarové bitcoinové peněženky. V rozhovoru pro magazín Reportér vášnivě vysvětlují svoje přesvědčení, v čem podle nich spočívá unikátnost technologie nejpopulárnější kryptoměny světa – a proč se k ní některé státy staví negativně.

not random 7

Vaše opice je naše věc. Vzhůru do (The Monkey) baru s hotelem uprostřed metropole

Kam v centru Prahy na obchodní schůzku či after work drink? Na metropolitní barové mapě už více než rok září podnik s originálním konceptem. The Monkey Bar, patřící k hotelu Falkensteiner Hotel Prague, tehdy otevřel na Světový den koktejlů. Svátek prvotřídních nápojů se promítl do skvělé atmosféry, která přetrvává a přináší jiskřivé vibrace, unikátní přípravu koktejlů, kulinářské zážitky a provokativní design všech prostor.

not random 8

Byl by hřích kazit skvělé maso bídnou bramborou, říká šéfkuchař Štift

Do asijské restaurace Sia dorazí stovky hostů denně, už skoro šest let. To považuje šéfkuchař Jiří Štift za největší ocenění. Před dvěma lety navíc spoluzakládal restauraci Brambory, která úspěšně popularizuje nejrozšířenější českou přílohu. Říká, že sám už o michelinské hvězdě nesní, ale je správné, aby mladší kolegové měli tu možnost.

not random 9

Mýty a pověsti. Dobročinnost a pivo. Co se skrývá U Černého vola

Tu putyku v historickém centru Prahy nedaleko Hradu obklopují legendy a anekdoty. Hostinec U Černého vola si stále zachovává zemitou atmosféru z minulého století. Jedinečné vzhledem k místu je, že nepatří žádné firmě – před třiceti lety dostalo podnik na starost sdružení občanů a nyní ho spolek přímo řídí. Už třicet let také putuje výtěžek ze svérázné hospody na dobročinné účely, především do vedlejší školy pro děti a mládež s postižením zraku.

not random 10

Zn.: Bydlení zajištěno

Česko začalo chystat koncept levnějších nájemních bytů pro ty, kdo si nemohou dovolit platit tržní nájem. Prvním krokem je podpora obcí, aby si mohly chystat bytové projekty. Zároveň stát spolu s obcemi, bankami, developery i dalšími institucemi hledá správný model, jak zajistit dlouhodobě funkční výstavbu dostupného bydlení, které by mělo fungovat jako doplněk běžného tržního systému. Tak aby i zdravotní sestry, pečovatelé a další důležité profese měli kde bydlet.

not random 11

Hranice chuti. Příběh restaurace Essens

Špičková kuchyně nemusí být jen v hlavním městě. Dokonce nemusí být vůbec ve městě. Mladý šéfkuchař Otto Vašák se svým týmem v restauraci Essens láká hosty na kouzelné chutě do Hraničního zámečku na samém okraji republiky. Vaří z místních surovin a ukáže vám, že i obyčejný hrášek může být neobyčejně dobrý.

not random 12

Enzymy, kvašení, holub, bylinky. To je Štangl

Hlíva královská, houbový čaj, kaštanové miso – tedy kvašené ochucovadlo z kaštanů. Hovězí garum, což je fermentovaná omáčka z kousků masa. Nebo holub s černým česnekem. Taková netradiční a netradičně připravená jídla se podávají v právě otevírané restauraci Štangl, jejímž šéfkuchařem je Martin Štangl. Nový podnik skupiny Ambiente v pražském Karlíně do určité míry rozvíjí restauraci Eska, již také vedl Martin Štangl. Velkým tématem nového podniku je ekologie.

not random 13

Podnikatelé z Prahy dali světu kryptopeněženku

„Chceme dát jedincům skutečnou finanční svobodu,“ říkají Marek Palatinus a Pavol Rusnák – dvě legendy, které zná bitcoinová komunita spíše pod jejich přezdívkami Slush a Stick. Kryptoměnoví průkopníci před deseti lety založili skupinu SatoshiLabs, která na okraji Prahy vyrábí „specializované počítače“ nazývané Trezor, což jsou světově oceňované hardwarové bitcoinové peněženky. V roce 2021 přesáhl obrat jejich firmy Trezor 1,4 miliardy, čistý zisk překonal 583 milionů.

not random 14

Myčka, pračka, lednička. Svatá trojice pro úspory

Lidé někdy podceňují, jak moc elektřiny a vody jim mohou ušetřit moderní přístroje, říká Christof Jaeger, generální ředitel českého a slovenského zastoupení společnosti BSH Home Appliances Group, pod kterou spadají například značky Bosch, Siemens a Gaggenau. Muž, který to vzal z Německa do Česka zhruba dvacetiletou oklikou přes Jižní Afriku, Turecko, Singapur a Čínu.

not random 15

K internetu je připojeno dvakrát více věcí než lidí. Vodafone má pro stroje i přístroje novou síť

Na chytrá zařízení jsme si zvykli poměrně rychle. Internet udělal z obyčejných telefonů a hodinek chytré. K jejich obsluze je ale stále potřebná lidská ruka. Co kdyby ale věci spolu mohly komunikovat ve vlastní síti? To už není daleká budoucnost, ale internet věcí, který získává v posledních letech úplně nový rozměr. To i v České republice, kde Vodafone do začátku srpna pokryje většinu země novou sítí, nazvanou Cat-M.

not random 16
not random 17

O nákupu většiny aut rozhodují ženy

Automobilový průmysl prožívá největší revoluci za poslední dekády. I tak v něm ovšem přetrvává vztah zákazníků k designu aut nebo potěšení z řízení, říká Linda Jackson, šéfka automobilky Peugeot. Zdůrazňuje, že o nákupu většiny vozů ve skutečnosti rozhodují ženy. Proto by podle ní bylo dobré, aby bylo i u výrobců v klíčových pozicích více žen.

not random 18
not random 19

Kdy vede myčka a kdy vajíčko

Může jednotlivec nebo rodina svou činností omezit emise skleníkových plynů? Může. Určitě není od věci vědět, jaké návyky zatěžují životní prostředí více a jaké méně. Jakkoli je termín „uhlíková stopa jednotlivce“ do určité míry kontroverzní a rozhodně nezbavuje odpovědnosti velké firmy a jakkoli se „kalkulačky uhlíkové stopy“ ne vždy shodují. Zde je několik otázek a odpovědí.

not random 20

Postavme dům ze dřeva, je to cool

Česko znovu objevilo dřevo jako materiál, z něhož se dají stavět nejrůznější budovy. Roubené chalupy, případně malé dřevěné domky známe všichni, nyní však dřevo míří i do bytových domů, škol či veřejných budov. Developery zatím brzdí ve větším rozletu hlavně předpisy, podle nichž smí stavět maximálně do výšky dvanáct metrů. Stavět ze dřeva znamená nižší uhlíkovou stopu, nejde však zdaleka o jedinou výhodu.

not random 21

Zelený projekt? Bankám se to líbí

Stroje, které recyklují odpad ze staveb, takže méně zatěžují přírodu: odpad pak totiž nekončí na skládkách. Areál s výrobními halami, restaurací, kavárnou a školkou, který bude energeticky co nejvíce soběstačný. To jsou příklady zelených projektů, na které půjčují české banky – jejich zájem o takovou činnost roste. Jde o investice, které mají šetřit nejen životní prostředí, ale i firemní pokladny.

not random 22

Je libo mandlové mléko? Nebo spíš žeru maso?

Žeru maso – tak se jmenuje kampaň podpořená ministerstvem zemědělství. Úřady také bojují proti názvům typu „mandlové mléko“: je to prý matoucí, o žádné mléko nejde. Část expertů má přitom pochybnosti, zda lze živočišnou stravu zcela nahradit rostlinnou, otázky kladou i ohledně kvality některých náhražek. Shoda však existuje, že určité omezení konzumace masa je zdraví prospěšné. Navíc to pomůže snižovat uhlíkovou stopu.

not random 23
not random 24

Lepší jeden sud než osmadvacet lahví

Šumivé víno ve speciálním sudu z recyklovaného plastu má – kromě toho, že může být naražený měsíce, aniž by se v něm víno zkazilo – menší uhlíkovou stopu, než když se prodává v lahvích. To je jeden z výsledků toho, jak dnes firmy zjišťují, jak jsou jejich produkty a služby šetrné k životnímu prostředí. Začínají připravovat takzvané ESG reporty a sledovat nová data jako například uhlíkovou stopu a řeší, jak ji zmenšit. Některé to využívají v marketingu, pro jiné je to už životní nutnost.

not random 25
not random 26

Velké elektro, malý benzin. Čím bude Evropa jezdit?

Evropa si schválila konec spalovacích motorů v roce 2035 a jedná o razantním zpřísnění emisních limitů Euro 7 v roce 2025: pokud by norma prošla v podobě navržené Evropskou komisí, podle automobilek by to vedlo ke konci malých a úsporných aut, jež dosud vládla prodejním statistikám. Do toho se za první čtvrtletí stal nejprodávanějším vozem v Evropě poprvé elektromobil – příznačně však neevropské značky Tesla. Co to všechno znamená?

not random 27

Pomalá krása

Jedni je adorují, druzí nesnášejí. Elektrická auta budí spoustu emocí. Jaké výhody a nevýhody obnáší „cesta na baterky“? A co se stane, když do experimentální výpravy zahrnete i vlastní rodinu? Přečtěte si reportáž o skutečných zážitcích elektromobilového nováčka.

not random 28

Příliš drahá e-bouračka

Jak pojistit elektromobil? Některé pojišťovny zařazují auta s elektrickým pohonem do stejné kategorie jako ty s nejmenšími spalovacími motory. Pojištění ale prodražuje množství nákladných technologií a pravidla automobilek pro opravy baterií. Roste ale i cena havarijního pojištění pro běžná auta.

not random 29

Porsche Approved: Kryjeme vám záda

Ojeté Porsche zní jako splněný sen do doby, než začnete řešit drahé opravy. Na všechny tyhle problémy má však automobilka Porsche odpověď: tovární záruku Porsche Approved i pro ojeté vozy staré až 15 let. PETR MOŠNIČKA z českého importu Porsche vysvětluje detaily.

not random 30
not random 31

Slunce v duši. Rodinné podnikání 2023

Podnikatelé a podnikatelky v rodinných firmách prožívají už od jara 2020 třetí nelehký rok. Zdá se však, že je ve většině neopouští optimismus a že se v jejich životech leccos změnilo. Více poznali své děti, sblížili se znovu se svými životními partnery, mnozí řeší nástupnictví ve firmách, nákupy nemovitostí v cizině nebo péči o vlastní zdraví a dobročinné aktivity.

not random 32

Neříkej mi Baťo, já jsem Jančařík

Několik let objížděla rodina Jančaříkova trhy po celé republice včetně pražské náplavky. Tehdy pan Jančařík vyráběl boty v pronajatých nebo zapůjčených dílenských provozech a spíš jako své hobby. Až souhra neblahých okolností je přiměla k odvážnému kroku: rozjezdu firmy s vlastním zázemím. Nyní jejich podnikání roste, o kvalitní české boty je zájem. Co se týče dopadů na život rodiny, nejsou „Jančaříci“ úplně zajedno.

not random 33
not random 34

Lyžníkem z donucení, ale o to vášnivějším

Kdyby rozjížděl výrobu lyží a snowboardů dnes, řeklo by se možná, že „opustil korporát a splnil si sen o vlastním podnikání“. V případě Milana Luštince to ale bylo trochu jinak. Sám si svou cestu nevybral, přesto se v lyžařské branži úspěšně drží už třicet let a dnes má firmu spolu s dcerami.

not random 35

Nebezpečí umělé inteligence: Pro šíření dezinformací může být horší než trollí farmy

Ještě poměrně nedávno to byl pro většinu lidí pojem, který používali hlavně „ajťáci“ nebo se jím zpestřovaly katastrofické filmy. Dnes už je situace jiná, umělou inteligenci neboli AI používají miliony lidí po celém světě a zvlášť v posledním roce získala spoustu slávy a fanoušků. Proč? A co od ní čekat v letech následujících? „Slyšel jsem i ptákoviny typu, že AI nás do pěti let zničí. To je nesmysl,“ říká český vědec Tomáš Mikolov z ČVUT, jeden z největších odborníků na umělou inteligenci na světě.

not random 36

Volvo EX90: Vrchol bezpečnosti i udržitelnosti

Nejnovější model švédské značky Volvo nese označení EX90. Sedmimístné plně elektrické SUV zajistí dojezd až 600 kilometrů a je nabité moderními bezpečnostními technologiemi, včetně laserového senzoru lidar, schopného zaregistrovat člověka na silnici na vzdálenost 250 metrů.

not random 37

Nezmačkat a vrátit. Blíží se zálohování PET lahví a plechovek

Zálohování PET lahví a plechovek a jejich vracení už zavedli na Slovensku – návrh chystající takovou v mnoha ohledech revoluční změnu připravuje i české ministerstvo životního prostředí. Systém snižuje emise i množství odpadu končícího v přírodě: má sice své kritiky, na jeho stranu se však postavili například výrobci nápojů a už ho zkoušejí také některé obchodní řetězce. Výše zálohy by měla být tři či pět korun.

<< NOVĚJŠÍ STARŠÍ >>