Sous-vide, tajemství šťavnatého steaku a super salátu

Siemens

14. dubna 2020

Advertorial
Vakuovací zásuvka. Řada exkluzivních spotřebičů studioLine značky Siemens.

foto BSH domácí spotřebiče

Chcete si ve své vlastní kuchyni připravit mimořádně šťavnatý steak jako od profesionálního kuchaře? Nebo třeba exkluzivní rajčatový salát? Chcete doma podávat pokrmy, které si zachovávají svou přirozenou chuť i složení? S moderními spotřebiči to není žádný problém.

Jaké jsou největší výhody vaření sous-vide, které mají rádi špičkoví šéfkuchaři – a které nyní můžete zkusit i doma? Proč v těch nejlepších kuchyních používají zmíněný postup, při němž se nejrůznější potraviny vaří ve vakuu při nízké teplotě?

Jde o to, že si potraviny zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu. Zpracováním se nemění obsah živin, vzhled, barva ani vůně. Třeba maso – to je krásně měkké, šťavnaté, dokonale stejnoměrně propečené a nikdy se nevysuší. Když po uvaření zůstane v sáčku šťáva, kterou maso během přípravy pustilo – máte tak ideální základ vynikající omáčky. Všechny chutě se navíc skvěle propojí: můžete si tak vychutnat úžasné kombinace s různým kořením, bylinkami a dalšími přísadami.

Jak na to

Jak toho doma docílíte? Zde je konkrétní příklad.

Steak omyjete a otevřete zásuvku pod vaší troubou. Maso vložíte do speciálního vakuovacího sáčku a smícháte s marinádou – ze sójové omáčky, worcesteru, oleje a citronové šťávy, másla a hnědého cukru. Ve vakuovací zásuvce pak vytáhnete ze sáčku vzduch a vytvoříte devadesátidevítiprocentní vakuum. Maso v sáčku necháte marinovat čtyři až osm hodin v lednici, poté – stále ve vakuu – vložíte do vodní či parní lázně nebo na rošt parní trouby a nastavíte příslušnou, vždy ovšem relativně nízkou teplotu mezi padesáti až sedmdesáti stupni: podle toho, zda chcete steak krvavější nebo naopak propečenější. Maso vyjmete ze sáčku a osušíte – protože nechcete, aby prskalo, když ho pak rychle osmahnete na pánvi: to proto, aby se udělala krásná křupavá krusta. A nakonec marinádu povaříte tak, aby zhoustla, a máte skvělou omáčku.

Gratulujeme, právě jste si doma připravili šťavnatý, všude stejně propečený steak metodou sous-vide, jakou se vaří ve špičkových restauracích.

Podpořte Reportér sdílením článku