PODCAST: Situace je vážná, ani nejlepší restaurace teď nemají personál, říká šéfkuchař Christian Chu

29. června 2022

Post Image

PODCAST: Situace je vážná, ani nejlepší restaurace teď nemají personál, říká šéfkuchař Christian Chu

Play icon
60 minut
Christian Chu

archiv

Ohromný gastronomický i společenský zážitek reportéra Tomáše Poláčka má dohru v tomto hodinovém podcastu s třicetiletým šéfkuchařem Christianem Chu. Poláček se totiž v jeho malinké restauraci Levitate nejen skvěle najedl, ale hlavně seděl pouhé dva metry od kompletní kapely Tool, kterou obdivuje a která o den dříve koncertovala v Praze.

Třicetiletý Christian Chu v rozhovoru vypráví o náročném dětství v severním Vietnamu: „Když mi bylo pět, naši se rozvedli a máma odletěla do Česka. Zůstal jsem s tátou, ale ten jezdil neustále za prací, takže spíš s macechou. Byli jsme chudí, málokdy jsem snídal nebo svačil, několikrát jsem ve škole málem omdlel, ale tyhle časy skončily v mých deseti letech, kdy si mě maminka konečně vzala za sebou do Svitav a hned mě vykrmila.“

V podcastu vypráví o tom, jak od čtrnácti let pomáhal v rodinném bistru, a jako sedmnáctiletý začal pracovat ve vyhlášené pražské restauraci SaSaZu. „Bavilo mě to, denně jsem se tam učil nové věci, vydělával jsem dost na to, abych si v osmnácti koupil první auto. Takže jsem se vědomě, nadšeně a naplno začal věnovat gastronomii a k mámině zármutku ani nedokončil gympl – ona ve mně viděla budoucího lékaře nebo právníka.“

Namísto toho má ze syna šéfkuchaře a spolumajitele restaurace Levitate, kterou doporučuje michelinský průvodce – a nejspíš proto do ní zavítali například i zmínění američtí rockeři Tool.

Christian Chu v podcastu otevřeně hovoří o podivném jevu, který nejspíš způsobila covidová pandemie – téměř všechny podniky, a to od obyčejných hospod po luxusní restaurace, mají v posledních měsících potíže sehnat nadšené a šikovné číšníky nebo servírky na plac. „Upřímně řečeno to úplně nechápu, ale bojují s tím teď všude, nejen tady – nářek na stejné téma slyším pravidelně například i z Berlína nebo New Yorku.“

V Levitate dospěli do takového stadia, že raději omezí už tak malinkou kapacitu dvaceti míst o třetinu, a o kvalitní servis se bude starat hlavně on, Christian Chu, a jeho kuchaři.

„Není to ideální řešení, ale pro nejbližší budoucnost jsem lepší východisko nenašel. Věřím, že jde jenom o dočasný trend, a rozhodně neměním své plány: s Levitate si půjdeme přes všechny překážky pro alespoň jednu michelinskou hvězdu.“

Celý rozhovor s Christianem Chu si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích.

Podpořte Reportér sdílením článku