Senn-zační kariéra s dvěma hvězdičkami

Post Image

Senn-zační kariéra s dvěma hvězdičkami

Play icon
11 minut
Šéfkuchař Andreas Senn.

foto archiv

Odborný rakouský gastronomický web popsal Andrease Senna slovní hříčkou vytvořenou z jeho příjmení. „Senn-zační kariéra“ napsal o šéfkuchaři, jehož restaurace v Salcburku se pyšní dvěma michelinskými hvězdami. V Česku žádná tak vysoko hodnocená restaurace není, dokonce i v Rakousku patří mezi pouhých šest takto oceněných restaurací. Cílevědomý sportovec Andreas Senn chtěl mít takový podnik už od mládí. A povedlo se.

Okurka a bílá čokoláda, dále třeba kokosové želé a drcené mandle. Dát dohromady tyto suroviny se na první pohled zdá nepochopitelné; těžko říci, kolik lidí, kteří neochutnali, lze přesvědčit o výtečnosti takového jídla – přitom skvělé opravdu je.

Další kombinace surovin v pokrmech salcburské restaurace Senns s dvěma michelinskými hvězdičkami už tak výstředně neznějí, ale o velice propracované a sofistikované recepty jde určitě.

Třeba šťavnatá svíčková ze zvěřiny se sladem, jeřabinami a topinambury, tedy orientálními sladkými bramborami – spárovaná s červeným vínem AN2, Anima Negra, ročník 2016 ze španělské Mallorky.

Nebo hovězí žebro z japonského plemene Wagyu s papričkami jalapeňo, artyčokem a černým česnekem, což je česnek zrající podle speciálního asijského postupu: k tomu sklenice vína Cinsault Old Roots, Aurelio Montes, ročník 2014 z Chile.

Nebo třeba amuse-bouche, jednohubka tvořená miniaturním burgrem z vepřového pupku.

Podpořte Reportér sdílením článku