Krémová česnečka v domě číslo 30

Post Image

Krémová česnečka v domě číslo 30

Play icon
16 minut
Tým pizzerie Aleš Mrkva, Nikolaj Krivcov a Jakub Kubáš, majitel obou podniků David Paluka, šéfkuchař restaurace Jiří Svatuška, manažer Daniel Paluka a kuchař Jiří Štefka.

foto Tomáš Binter

Speciální krémová česnečka se zde podává nejčastěji. Stejně tak vyhlášený candát nebo čokoládový koláč, který pro rodinný podnik peče jeho sousedka. A víno si zde hosté objednávají více než pivo. Pokud máte předsudky, patrně byste něco takového ve dvacetitisícové východočeské Chrudimi nečekali. A přece tamní restaurace U Paluků nabízí krásné prostředí historického centra a vynikající kuchyni. A nejde o jedinou větev rodinného podnikání, založeného Davidem Palukou.

Na počátku stála maringotka.

Kdysi v devadesátých letech si chtěl David Paluka – zakladatel dnes vyhlášené chrudimské restaurace U Paluků – otevřít vlastní podnik. Byla z toho maringotka, kterou postavili na chrudimské náměstí. Pojízdný café bar s plastovými stoly a slunečníky.

Maringotka odstartovala podnikatelskou cestu Davida Paluky, která vedla přes různé peripetie až k rodinnému podniku, kam dnes směřují lidé z celého kraje. Hosté jezdí za nevšední krémovou česnečkou, salátem s grilovaným sýrem, pečenou řepou a akátovým medem. Nebo za candátem s jemnou máslovou omáčkou a čokoládovým koláčem „torta tenerina“.

Ale zpátky na začátek.

Z maringotky po disko

David Paluka se pohybuje v gastronomickém prostředí už od dětství. „V patnácti jsem začal brigádami v hospodách a nastoupil na střední hotelovou školu,“ vzpomíná pětačtyřicetiletý rodák z Chrudimi a táta tří dětí. Jeho práci v gastronomii přerušila jen roční vojenská služba, po které devět měsíců pracoval jako vedoucí směny jedné chrudimské restaurace. Jenže pochopil, že chce mít něco svého.

Podpořte Reportér sdílením článku