Malajský stánkař s hvězdou od Michelina

Post Image

Malajský stánkař s hvězdou od Michelina

Play icon
14 minut
Loni v březnu se Chan Hon Meng se svým stánkem vydal do Londýna. I tam přilákal davy zájemců, a tak si letos exkurzi na stejné místo zopakoval.

foto Profimedia.cz

Za michelinské jídlo můžete zaplatit tisíce. Anebo pár desítek korun; tolik stojí kuře v sójové omáčce s rýží v síti podniků Hawker Chan. Když stánek v čínské čtvrti v Singapuru získal před třemi lety michelinskou hvězdu, rozhodl se toho jeho majitel, kuchař Chan Hon Meng, využít – podniky jeho řetězce se rozšířily nejen po Singapuru, ale třeba i do Austrálie či na Filipíny. Myslíte, že by moje kuře chutnalo také Čechům? – ptal se nás při rozhovoru.

Ta zpráva se mu nejprve zdála příliš dobrá, než aby to byla pravda.„Myslel jsem, že si ze mě někdo dělá legraci. Proč by se michelinský průvodce zajímal o můj stánek?“ divil se malajský kuchař Chan Hon Meng, když dostal pozvánku na představení singapurského vydání michelinského průvodce, který uděluje nejznámější gastronomická hodnocení.

Vzal telefon, zavolal na kontakt z pozvánky a říkal: „Nikdy jsem neslyšel, že by michelinští inspektoři navštěvovali pouliční stánek. Může být vůbec nominován?“ Odpověď byla prostá: „Hodnotíme jen jídlo, nikoliv místo.“

Nedlouho poté, první den po vyhlášení ocenění, si ráno raději přivstal a vyrazil do práce o hodinu dřív. Byl zvyklý před svým stánkem vídat ve frontě pár nedočkavců, ale ten den ho přivítalo překvapení. Čekal na něj zástup lidí – oceněné jídlo chtěli ochutnat všichni.

Od té doby už fronta nezmizela. Naopak. Z jeho značky Hawker Chan se stal pojem. Rozrostla se o pobočky v šesti dalších zemích. A také v Singapuru, kde to vše začalo, raději otevřel malinký Malajec kromě původního stánku dvě další kantýny.

Do jedné z nich jsme se za ním vypravili. Na první pohled podnik v barevné a hlučné čínské čtvrti ničím nevyčnívá, takových jsou zde desítky. Jen od toho s nápisem Hawker Chan se táhne had lidí od pultu až ven, voní z něj karamelová vůně speciální sójové omáčky a červená nálepka na dveřích hlásá „nejlevnější jídlo s michelinskou hvězdou na světě“.

Podpořte Reportér sdílením článku