Karlovarská La Hospoda. Mladý Šarki má rád ghí

Post Image

Karlovarská La Hospoda. Mladý Šarki má rád ghí

Play icon
16 minut

foto Ondřej Kalmán

Steak s třešňovou omáčkou, svíčková na ghí, tedy přepuštěném másle, s vínem, hořčicí a skořicí, žemlovka z vánočky. A skvělé pivo. To nabízí karlovarská restaurace La Hospoda a její mladý šéfkuchař Petr Šárközi, karlovarský rodák s maďarskými kořeny. Právě ty stojí za stylem jeho vaření. „Maďarská kuchyně je freestyle,“ vysvětluje kuchař s přezdívkou Šarki. Jinak La Hospoda obecně vyniká mladým personálem. Často vás tam obsluhují chlapci a dívky s odznakem „La Student“.

Do tradiční svíčkové omáčky se v populární karlovarské restauraci La Hospoda přidává netradičně bílé víno, zauzený špek, medová hořčice, hřebíček a skořice. Tamní šéfkuchař Petr Šárközi ji připravuje na přepuštěném másle a zcela bez mouky. Jiný příklad tamního vaření? „Sendvič s roastbeefem, zauzenou majonézou, koriandrem a cibulí na víně a karamelu, k tomu hranolky a naše čalamáda,“ nabízela La Hospoda letos na jaře na svých facebookových stránkách.

Neortodoxní styl vaření rodáka z Karlových Varů Petra Šárköziho je jedním z pozoruhodných rysů restaurace. Druhým je jeho věk. Letos v červenci oslavuje šéfkuchař šestadvacáté narozeniny – věkový průměr personálu je zhruba stejný. Velkou část pracovníků La Hospody představují studenti odborné střední školy.

Jak vznikla tato z více hledisek neobvyklá restaurace?

Tři spolumajitelé, tři podniky

Zkombinovat soukromý gastronomický podnik se studenty veřejné školy napadlo tři obchodní partnery v roce 2018. Martina Borýsková, dnešní manažerka a spolumajitelka La Hospody, tehdy dokončovala Vysokou školu hotelovou a ekonomickou v Praze. A spolu s kolegy Kamilou Geržovou a Janem Krajčem přemýšleli o rozšíření podnikatelských aktivit. Od roku 2014 totiž společně provozují karlovarský lepší podnik – zážitkovou restauraci Le Marché; od loňska pak také hotel Villa Basileia Riverside.

„V roce 2018 jsem po pěti letech končila vysokou školu, kde jsem pochopila, jak zásadně způsob a náplň výuky ovlivňují zápal studenta pro jeho budoucí povolání. Tak jsme uvažovali, jak se co nejefektněji zapojit do výchovy budoucích profíků,“ říká Martina Borýsková, která s kolegy navázala spolupráci se Střední školou stravování a služeb, respektive s Karlovarským krajem, pod který škola spadá.

Podpořte Reportér sdílením článku