PODCAST: Jako kluk jsem kombuchu nesnášel, dnes si v čaji hýčkám obří Vilmu

21. dubna 2023

Post Image

PODCAST: Jako kluk jsem kombuchu nesnášel, dnes si v čaji hýčkám obří Vilmu

Play icon
70 minut
Michal Ďuriník, zakladatel Loklok kombuchy

archiv

Čím dál oblíbenějším nápojem je v Česku kombucha, velmi zdravý fermentovaný nápoj z čaje. V pozadí tohoto boomu je mimo jiné další host podcastu, který přitom říká: „Jako kluk jsem tu divnověc nesnášel. Doma jsme měli sklenici od okurek plnou čaje, ve které ovšem plaval podezřelý želatinový koláč, a já ho odmítal, protože fuj, tohle fakt ne.“

Jak známo, nikdy není radno říkat „nikdy“. Michal Ďuriník (dnes je mu čtyřiatřicet let) založil těsně před začátkem covidové pandemie brněnskou kombuchovou značku Loklok. Od té doby onen „podezřelý želatinový koláč“ hýčká, zkoumá, má ho už obrovský a říká mu Vilma.

„Několik let jsem studoval ekonomii a psychologii v Austrálii,“ vysvětluje v podcastu, „a tam když jsem poprvé vešel do supermarketu, překvapil mě velký regál s různými značkami kombuchy. Australané ji pijí naprosto běžně, takže jsem ochutnal a zjistil, že kombucha může být nejen zdravá, ale taky skvělá.“

V rozhovoru vypráví o dlouhém experimentování, během kterého bylo třeba vybrat například ideální typ čaje. Hovoří o tom, jak se mu s kolegy povedlo odstranit z kombuchy veškerý alkohol, i o tom, díky čemu jejich dnešní produkt není nezbytně nutné skladovat v chladu. „Kombucha se obvykle svými vlastnostmi podobá burčáku, ale nám se povedlo docílit vlastností, které připomínají spíše vlastnosti vína.“

Rozhovor si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích.

Podpořte Reportér sdílením článku