Malé velké pivo z Malých Karpat

Profimedia.cz

Pokračování příběhu předražené vody z květnového Reportéra.

Když jsem minulý měsíc psal o předražené vodě v restauraci nedaleko od redakce, poprosil jsem čtenáře ke sdílení podobných cen. Nejzajímavější příběh mi dorazil od pana Artúra Soldána ze slovenské Modry:

Před pár lety u nás otevřeli hotel Majolika. Čepovali tam plzeň, ale lidé nechodili. Ruku na srdce, na Slovensku to pivo až tak točit neumíme, však taky v mnohých podnicích slouží jen k zapíjení borovičky.

Takže majitel změnil značku na Erb z Banské Štiavnice a pozval mě na premiéru. Dorazili jsme s přítelkyní do zahradní části restaurace a nestačili se divit, že jsme tam sami dva.

Když přišel majitel, dopíjel jsem jedno vychlazené pivo Erb (0,4 l) a přítelkyně jedno malé (0,3 l). Majitel si přisedl a ptá se: „Tak co, chutná vám?“ A já že ano, je skvělé, ale kde jsou lidi? Nebojte, přijdou, povídá na to.

Přítelkyně, která má šestý smysl, odmítla další malé, ale já si ještě jedno čtyřdecové dal. S nonšalancí sobě vlastní jsem odmítl nápojový lístek, k čemu by mi byl…

Chvilku jsme se bavili a vydali se platit. Majitel přišel za barmanem a povídá: „Máme zaváděcí slevu třicet procent, ale tohle je můj čestný host, pan Soldán, tak mu dejte čtyřicet procent.“

Barman mi podal účet, kde dvě velká čtyřdecová a jedno malé vyšly dohromady po slevě na baťovských 9,90 eura. Dal jsem deset, ať má nějaké dýško.

Až venku jsem si všiml, že pivo velké (0,4 l) stojí 4,60 eura. Taková cena by stála za pozornost i v Praze na Václaváku, natož v malém vinařském městečku na úpatí Karpat.

S tím se nedá než souhlasit. Čtyři deci piva Erb za nějakých 120 korun, to už stojí za vydání tiskem.

A pro dopovědění příběhu z minula dodávám, že se majitel podniku poblíž naší redakce ozval a vodu zlevnil. Lahvovanou o deset korun, karafu o polovinu. Férová reakce.

Podpořte Reportér sdílením článku