Energie

Slunce na střeše. Příběh začínajícího solárníka 

foto: ČTK/Profimedia.cz

Solární elektrárny loni obsadily střechy 80 tisíc rodinných domů, o rok dříve šlo o 33 tisíc. Jedním z nich byl i dům Otakara Schöna, který je po 14 měsících fungování více než spokojený. Elektřina ze střechy mu totiž pokryje celou roční spotřebu.

Je těžké najít člověka, který si pořídí solární elektrárnu a stěžuje si na ni, já ho ještě nepotkal,“ říká s tím, že jediné, co by změnil, je, že by začal o rok či dva dříve.

Což ovšem neznamená, že celý proces vyřízení a spuštění fotovoltaiky na střeše byl jednoduchý. Od výběru dodavatele v džungli roku 2022 přes nutnost pokrýt střechu novou krytinou po změnu vyhlášky v průběhu procesu, kvůli které se nakonec na střechu vešlo méně panelů. Co vše pořízení elektrárny obnášelo, popsal Otakar Schön v knize Příběh začínajícího solárníka, vydané v edici Hospodářských novin.

Další články z přílohy Změny byznysu o udržitelném podnikání

Do zařizování fotovoltaické elektrárny se Schön pustil na začátku roku 2022 a až před Vánocemi téhož roku začaly panely na střeše jejich domu vyrábět elektřinu. Samotná montáž panelů a elektroinstalace přitom zabrala jen den a půl.

Do zařizování se dal v nejhorším možném momentu, kdy chtěli vlastní elektrárnu na střeše – s nadsázkou – všichni kvůli eskalujícímu napětí na Ukrajině a vzhůru mířícím cenám energií. Což zároveň vytvářelo prostor pro řadu nespolehlivých dodavatelů, které nebylo zpočátku tak snadné odhalit. 

Ke konci loňského roku bylo v Česku domácích elektráren podle dat Solární asociace 152 tisíc.

Podpořte Reportér sdílením článku