Zn.: Bydlení zajištěno

Post Image

Zn.: Bydlení zajištěno

Play icon
25 minut

foto ČTK/Profimedia.cz

Česko začalo chystat koncept levnějších nájemních bytů pro ty, kdo si nemohou dovolit platit tržní nájem. Prvním krokem je podpora obcí, aby si mohly chystat bytové projekty. Zároveň stát spolu s obcemi, bankami, developery i dalšími institucemi hledá správný model, jak zajistit dlouhodobě funkční výstavbu dostupného bydlení, které by mělo fungovat jako doplněk běžného tržního systému. Tak aby i zdravotní sestry, pečovatelé a další důležité profese měli kde bydlet.

V Česku poprvé přestaly růst ceny bytů, to je pro zájemce o bydlení dobrá zpráva. Ta horší je, že stále zůstávají velmi vysoké. A to jak v absolutních číslech, tak i v porovnání s příjmy obyvatelstva. Drahé nemovitosti se pochopitelně propisují i do postupného růstu tržního nájemného. I to je jeden z důvodů, proč se začíná rodit systém podpory dostupného bydlení. Výstavbu bytů s levnějšími nájmy podporují v řadě zemí Evropy, nejznámější a nejrozšířenější je asi rakouský model.

Většina obyvatel Česka bydlí ve vlastním domě nebo bytě, celkem je to 77 procent populace. Z toho 56 procent bydlí ve své nemovitosti nezatížené úvěrem (do této skupiny se počítají i ti, kdo bydlí v nemovitostech poskytnutých v rámci příbuzenstva), jedenadvacet procent pak obývá byt nebo dům zatížený úvěrem na bydlení – uvádí se v materiálu Přehled nemovitostního trhu v ČR, vypracovaném analytiky České spořitelny s odkazem na data Českého statistického úřadu ze sčítání lidu z roku 2021.

Pořízení vlastní nemovitosti je však čím dál tím komplikovanější. Ceny bytů až do třetího čtvrtletí minulého roku setrvale rostly, z toho v posledních pěti šesti letech dokonce velice prudce. Na konci loňského roku sice vinou výrazně oslabené poptávky mírně poklesly, přesto však zůstaly na vysoké úrovni. Z údajů statistického úřadu vyplývá, že od roku 2018 do roku 2022 nové byty zdražily o 62 procent a ty starší o 65 procent.

Ještě více může o českém bytovém trhu vypovídat srovnání průměrných cen nemovitostí s průměrnou výší ročního příjmu domácností v dané lokalitě (tzv. price to income ratio). Tento ukazatel udává, kolik ročních příjmů by domácnost potřebovala na pořízení nemovitosti, kdyby šly veškeré příjmy jen na tento účel. V Česku je podle údajů výzkumné společnosti Numbeo – které citovala nedávno zveřejněná analýza nemovitostního trhu České spořitelny – tento ukazatel 14,9. To je nejvyšší číslo ze všech sedmadvaceti zemí v EU. Jinými slovy, nikde jinde není v současné době vlastní bydlení tak obtížně dostupné jako právě u nás.

Vedle vysokých cen v poslední době komplikovaly zájemcům o vlastní bydlení také vysoké sazby nových hypoték a také přísnější pravidla pro jejich poskytování. Průměrná úroková sazba byla podle specializovaného serveru Swiss Life Hypoindex ještě v červnu 2021 na úrovni 2,51 procenta, letos v červnu to bylo 6,30 procenta.

Podpořte Reportér sdílením článku